smyrna vervolging
Spread the love

De 2e brief van Jezus aan de Gemeente te Smyrna, één van de zeven Gemeenten in Klein Azië en ons.

Zoals we in de inleiding zagen is de historische situatie van de Gemeente te Smyrna gekenmerkt door vervolging. In het westen hebben wij het nog behoorlijk goed, en totaal nog niet ervaren. Ons grootste probleem lijkt, zoals David Wilkerson al schreef, juist onze voorspoed en welvaart te zijn. Daarmee bewerkstelligt satan een grotere afval van het geloof dan met vervolging!

Vervolging algemeen

Vervolging is ons vreemd, daarom hebben we vaak ook moeite met de Bijbelteksten die over vervolging gaan. Ook is het voor ons uitermate lastig om een beeld te vormen van wat onze broeders en zusters in landen met vervolging meemaken.

Maar ook wij merken, als we eerlijk zijn, dat de vervolging van christenen in het westen toeneemt. Op 12 augustus 2021, uitgerekend – maar niet toevallig – midden in de coronaperiode was er een online evenement “Global middle finger to end Christianity”

Opmerkelijk? Niet echt. Het boek Openbaring voorspelt in hoofdstuk 9 tot twee keer toe dat de mensen zich ondanks de plagen niet willen en zullen bekeren. Laten we dit maar als een voorafschaduwing van de vervulling van die profetie zien.

Ook op social media merk je dat de aanvallen tegen christenen feller, grover en asocialer worden.

Smyrna

De brief van Jezus aan de Gemeente te Smyrna is de kortste van alle zeven brieven, maar wel een indrukwekkende. Zoals we in de inleiding ook al zagen is dit één van de twee Gemeenten die geen corrigerende vermaning krijgt. Deze vervolgde Gemeente behaagde de Here, ondanks dat zij vervolgd werden en leden onder druk en vervolging.

Zo werkt het ook in ons persoonlijk leven. Als wij verbroken zijn, is de Here het dichtst bij ons. En waar wij kapotte dingen minder waarderen of weg gooien, heeft de Here een behagen in het verbrokene. Zoals Mattheüs 12:20 zegt:

Het geknakte riet zal Hij niet verbreken en de walmende vlaspit zal Hij niet uitdoven, voordat Hij het oordeel tot overwinning heeft gebracht.

Vervolging van christenen in de geschiedenis

Smyrna lag geografisch gezien op slechts ca. 60 kilometer ten noorden van Efeze, maar geestelijk lagen zij mijlenver uit elkaar.

We hebben al eerder gezien dat de chronologische volgorde van de brieven ook de hele kerkgeschiedenis voorspelde. Na Efeze kwam Smyrna, en deze Gemeente heeft in de geschiedenis gezien hoe circa 5.000.000 van hun broeders en zusters in Christus tot martelaar werden gemaakt. In het jaar 313 vaardigde Constantijn de “Verklaring van Tolerantie”Edict van Milaan” uit, en decriminaliseerde daarmee het christendom. Dat was echter niet direct het einde van de vervolgingen.

Maar voor 313 was het dus een misdaad om christen te zijn. Het ging tegen de wet in, het was illegaal. Als je in deze tijd tot Christus kwam, wedergeboren werd, dan werd je gemarteld, vervolgd en ter dood veroordeeld. En ja, dat gebeurde in de praktijk ook.

Constantijn komen in Pergamum nog tegen. Hij sloot een pervers huwelijk tussen kerk en staat.

Als je in die tijd christen werd, dan deed je iets wat illegaal was, dus het kostte je in ieder geval je baan. Daarnaast namen ze al je bezittingen af. Dat werd staatseigendom. Als christen werd je dus feitelijk veroordeeld tot de bedelstaf.

Groei door vervolging

Maar als we naar de geschiedenis kijken, dan namen ook de toenmalige leiders al precies de verkeerde beslissingen. De kerkgeschiedenis leert tot op de dag van vandaag dat de kerk juist groeit in tijden en gebieden waar vervolging, verdrukking heerst. Daar kunnen wij dus persoonlijk nog wat van leren. Het zijn de uitdagingen, vervolging en lijden die ons doen groeien. “No pain, no gain”.

Wij streven naar welvaart, maar hoe vaak leidt juist die welvaart ons niet af van de Heer? In tijden van moeilijkheden zijn we veel sneller geneigd om Hem te zoeken, om te bidden, en te groeien in geloof.

Nood leert bidden

In tijden van nood, moeilijkheden, verdrukking, vertrouw je op God. Tijdens tijden van welvaart heb je de neiging om jezelf van God af te keren.

Persoonlijke vervolging

Een bekende en veel aangehaalde tekst in deze context is 1 Corinthiërs 10:13:

Gij hebt geen bovenmenselijke verzoeking te doorstaan. En God is getrouw, die niet zal gedogen, dat gij boven vermogen verzocht wordt, want Hij zal met de verzoeking ook voor de uitkomst zorgen, zodat gij ertegen bestand zijt.

Een tekst met een mooie belofte, maar ook met een gevaar. Deze tekst kun je zeggen tegen iemand die in een periode van strijd leeft, en dat gebeurt ook maar al te vaak, maar het kom al snel als een dooddoener over op iemand die in nood is. Vooral als het – al dan niet aan de buitenkant – met die ander prima gaat!

Jij zit in de strijd van je leven en een broeder of zuster doet het af met dit vers.

Het woord dat in de grondtekst staat, “peiras’mos” kan “beproeving” betekenen, maar ook “verleiding”. Dan is het ook logisch dat God niet toestaat dat wij meer “beproeving” of “verleiding” op ons bordje krijgen dan we aankunnen. Als God toe zou staan dat wij meer verleiding krijgen dan we aankunnen, dan zou Hij medeplichtig worden aan onze zonde of ongehoorzaamheid en dat kan uiteraard niet.

Zou het zo ook niet kunnen werken met welvaart? Hoeveel mensen bidden niet voor welvaart maar krijgen het niet? Zou die splinternieuwe Mercedes je niet hoogmoedig maken? Ook al bidt je dat er mensen in meeneemt naar de kerk. Want wat is ten diepste je motief om voor zoiets te bidden?

God weet wat we aankunnen, en als Hij weet dat het verhoren van een gebed niet goed voor ons is, dan zal Hij dat ook niet verhoren op de manier die wij graag willen!

Reactie

Onze reactie op beproevingen en strijd kan tweeledig zijn. Het maakt ons bitter of beter. Vergelijk het met de zon. Dezelfde zon kan iets uitharden, maar ook iets laten smelten. Hoe we reageren is onze keuze! God zal daar niet tegen in gaan. Dat is onze vrije wil.

Wordt is bitter omdat God iets toelaat in mijn leven, of beter? De kerk in Smyrna was er beter van geworden.

De eerste kerk

De eerste kerk wilde in Jeruzalem blijven en gaf daarmee geen gehoor aan de Grote Opdracht. Daarom liet God vervolging toe, zodat de de christenen in die Gemeente Jeruzalem uit vluchtten en alsnog gehoor gaven aan de Grote Opdracht.

Het omgekeerde zien we nu steeds meer op gang komen. Gods Woord profeteert dat de Joden terug zullen keren naar Israël. Eerst zou dat met verleiding, verlangen gebeuren, maar degenen die niet luisteren naar die roepstem, zullen opgejaagd worden. Antisemitisme is een vorm van vervolging en het antisemitisme neemt momenteel hand over hand toe.

Antisemitisme in Zweden

Zoals u ziet begint het al op jonge leeftijd, maar het is ook een wereldwijd probleem:

Er zitten maar liefst 155 antisemitische landen in de VN

God gebruikt vervolging dus ook tot ons welzijn.

Wij weten nu, dat God alle dingen doet medewerken ten goede voor hen, die God liefhebben, die volgens zijn voornemen geroepenen zijn.

Romeinen 8:28

Dus ook de niet leuke dingen, en zelfs de haat tegen Zijn volk, gebruikt God uiteindelijk ten goede! We weten het en toch doen we er alles aan om vervolging te ontlopen. Zo zijn we ook geconditioneerd. We zoeken geluk, welvaart, voorspoed. Het is zelfs één van de grondbeginselen van een land als de VS.

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Nu de wereld God verlaat zie je de alle drie de elementen waar dit citaat over spreekt, ook steeds meer afnemen. Leven wordt steeds kwetsbaarder en sommige organisaties willen abortus zelfs als mensenrecht opnemen. Vrijheid wordt meer en meer aan banden gelegd door toenemende regeldruk en daadwerkelijke uitsluiting en intolerantie. We mogen geluk nog nastreven, maar steeds meer mensen ervaren dat dat moeilijker en moeilijker gemaakt wordt.

Zo werden onlangs op een “pride” queers die een Israëlische vlag mee hadden geweigerd door queers met “palestijnse” vlaggen. De wereld op zijn kop, want queers worden in Israël wel geaccepteerd, maar in “palestina” niet!

Gevolgen van vervolging

  1. Het brengt ons dichter bij Jezus
    Als Jezus alles is wat je nog hebt, besef je pas dat Hij alles is wat je nodig hebt!
    .
  2. Kerkgroei
    Als we naar de geschiedenis – en het heden – kijken, dan valt op dat de kerk vaak het hardst groeit in gebieden en tijden waar vervolging is. De ondergrondse kerk in China, onder moslims groeit het christendom in het verborgene, Noord-Korea heeft nog steeds een actieve ondergrondse kerk. Alleen in het westen is de grote afval begonnen.
    .
  3. Armoede
    Ik moet gelijk denken aan de uitspraak van Klaus Schwab: “You will own nothing and be happy”. Een totaal onbijbelse uitspraak!
    Tot het jaar 313 was het christendom illegaal in het Romeinse Rijk. Werd je christen, dan werden al je bezittingen geconfisqueerd door de staat en werd je tot slaaf gemaakt. En toch zegt Jezus in vers 9 dat zij rijk zijn! Het tegenovergestelde van de kerk in Laodicea!
    .
  4. Verdraag laster
    Dat is voor veel mensen een lastige. Als je opkomt voor Christus, over Jezus spreekt, of dat nou op straat is of online, je krijgt vrijwel altijd een tegenreactie. En dat is vaak niet een heel prettige en soms tot op het ordinaire en godslasterlijke af! Ook worden er maar al te vaak valse beschuldigingen geuit. Soms over het geloof, soms over je zelf, soms beiden.
    .
  5. Geen angst
    De Bijbel zegt 365 keer “Wees niet bevreesd”. Een opmerkelijk aantal, want de Joodse jaartelling kent 360 dagen, terwijl de westerse er 365¼ telt. Je “mag” dus één dag per vier jaar bevreesd zijn!

    Wat voegt angst toe aan ons leven? Feitelijk niets toch? Soms stelt men dat angst goed zou zijn omdat het je zou waarschuwen voor gevaar, maar in 99,9% van die gevallen kun je zelf met een beetje gezond verstand zelf ook zien wat het gevaar is.

    Als christenen mogen we weten dat God bij ons, no matter what! Waar zouden we dan bang voor kunnen zijn?
    .
  6. Verwacht vervolging
    Verwacht vervolging, zelfs tot de dood toe. Naarmate de tijd vordert zal de haat tegen christenen alleen maar toenemen. Voor moslims is het een opdracht om “de mensen van de weg” te doden of tot slaaf te maken, maar zoals we hier boven al zagen
    .
  7. Geen tweede dood
    Twee keer geboren worden is één keer sterven. Oftewel: Zij die wedergeboren zijn, zullen de tweede dood niet smaken. De tweede dood is bij het oordeel. Wat is de tweede dood?

    “En de dood en het dodenrijk werden in de poel des vuurs geworpen. Dat is de tweede dood: de poel des vuurs.” (Openbaring 20:14 )
    .

Smyrna nu

Een bijzonder kenmerk van Smyrna is dat het de enige plaats is die nog bestaat. Het is de tegenwoordige Turkse plaats Izmir, een bruisende, welvarende kustplaats met twee baaien. Alle zes andere steden zijn nu ruïnes. God heeft iets moois voortgebracht uit de as en verdrukking.

Een ander voorbeeld door God geschapen is de diamant. Scheikundig gezien is de diamant niets anders dan het potlood waar we vroeger mee schreven, maar door de enorme druk vormde zich een diamant!

Polycarpus

Was de voorganger van de kerk te Smyrna. Hij was opgeleid door de apostel Johannes. Het volgende komt uit Foxe’s Book of Martyrs, een aanrader voor elke boekenkast.

‘Rond die tijd werd een hevige vervolging tegen de christenen van Smyrna ingesteld. De voorganger zag zich zelfs genoodzaakt te vluchten om zijn leven te redden. Dat deed hij korte tijd, totdat hij in gebed het visioen kreeg dat zijn kussen in brand stond en hij wist dat dit God’s manier was om tegen hem te zeggen dat hij terug moest keren en hij zelfs tegen de broeders

“Ik zie dat ik op de brandstapel verbrand moet worden”

Eén van zijn medewerkers werd gevangen en gemarteld tot hij vertelde waar Polycarpus verbleef. Toen zij aankwamen om hem gevangen te nemen, probeerden zij hem gelijk te overtuigen, pleitten zelfs bij hem om een beetje gezond verstand te gebruiken en te belijden dat “Ceasar is heer.”

Toen Polycarpus weigerde, werd hij in de arena gebracht om op een paal te worden verbrand. Hij en de andere christenen die er waren hoorden een stem uit de hemel die zei: “Wees sterk, Polycarpus, wees de man.”

Ze gaven hem nog één kans om Jezus af te wijzen als Heer, maar Polycarpus keek naar hen en zei: “86 jaar heb ik Jezus gediend; hoe zou ik nu mijn Koning af kunnen wijzen?”

Terwijl zij het vuur om hem levend te verbranden klaar maakten, zei hij tegen hen: “Het is goed. Ik heb geen angst voor het vuur dat even brand en dan weer uitgedoofd. Waar wachten jullie op? Jullie bedreigen me met vuur wat een uur zal branden en kort daarna dooft. Maar jullie kennen het vuur van het oordeel niet dat komende is, en niet van eeuwigdurende straf, die voorbehouden is aan de verdorvenen en ongoddelijken. Maar waarom treuzelen jullie zo? Geef me welke dood dan ook, kom, doe wat je wilt”

Dus dat deden ze, en terwijl ze het deden bad de voorganger. “Heer, ik dank U dat mij waardig acht voor deze dag en dit uur, dat ik deel uit mag maken van de martelaren, in het team van Uw Christus”.

Nadat hij gebeden had werd hij aangestoken, maar, geen vlam raakte hem. Zoals je je voor kunt stellen waren zijn beulen zo woedend dat één van hem Polycarpus meerdere malen stak. Direct begon hij te bloeden en uiteindelijk doofde zijn bloed het vuur.

Getuigen zeggen dat zij, toen dit gebeurde, een duif uit de rook op zagen stijgen naar de hemel. Op exact hetzelfde moment zei een kerkleider in Rome, Iraenus, dat hij God tegen hem hoorde zeggen “Polycarpus is dood. God riep zijn dienstknecht naar huis”.



Directe links naar alle artikelen over de zeven Gemeenten:

Inleiding

  1. Efeze
  2. Smyrna
  3. Pergamum
  4. Thyatira
  5. Sardes
  6. Filadelfia
  7. Laodicea

Nog geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.