filadelfia philadelphia
Spread the love

De zesde brief van Jezus aan de zeven Gemeenten: Fildadelfia

Vandaag een bijzondere Gemeente. De naam Philadelphia is nog steeds een populaire naam voor Gemeentes. Nu ik er over nadenk… bij mijn weten is het de enige naam die voor hedendaagse Gemeenten wordt gebruikt, hoewel de naam Laodicea voor veel Gemeenten en kerken waarschijnlijk beter zou passen gezien het historische beeld wat door deze brieven geschetst wordt.

Geografische ligging

De Filadelfia Gemeente ligt, zoals op de kaart uit de inleiding te zien, op een strategische plaats. De plaats lag perfect voor het verspreiden van de Griekse taal en cultuur in de regio. Wellicht overbodig: Het Nieuwe Testament is geschreven in het Grieks.

In de stad Philadelphia werd veel printwerk gedaan. God opende op deze manier een deur die niemand kan sluiten (Op. 3:8) voor de verspreiding van het Evangelie in deze regio.

Liefde

De naam van de stad betekent “broederliefde”. Niet in de betekenis die men daar tegenwoordig aan geeft,

Op de eerste plaats hebben wij helaas maar één woord voor “liefde”, terwijl het Grieks er meer woorden voor heeft. Wij “houden van” onze vrouw, kinderen, vrienden, werk, auto, eten, noem maar op, terwijl we eigenlijk best beseffen dat de liefde voor een auto heel anders is dan de liefde voor vrouw of kinderen (die als het goed is ook weer anders is)

  1. Philia = diepe vriendschap gebaseerd op wederzijds respect
  2. Eros = sensuele liefde. Hier komt ons woord “erotiek” vandaan, wat tegenwoordig vaker lust dan liefde inhoudt.
  3. Storge = familieliefde. Een liefde van ouders voor kinderen v.v. De liefde die gevonden wordt binnen gezinnen.
  4. Ludus = speelse liefde, flirterige liefde. Het soort liefde dat vaak voorkomt in de vroegste stadia van relaties
  5. Agape = onvoorwaardelijke liefde voor iedereen. De Liefde die God voor de mensheid heeft en die zich uit in onbaatzuchtigheid
  6. Pragma = volwassen, realistische liefde die je vaak ziet bij stellen die al lang bij elkaar zijn.
  7. Philautia = zelfliefde. De tegenhanger van narcisme, wat een destructieve vorm van eigenliefde is. Philautia vertegenwoordigt een gezonde, evenwichtige waardering voor zichzelf.. Zelfzorg, zelfrespect.
  8. Manie = obsessieve liefde. Uit zich in bezitterigheid en wordt gekenmerkt door heftige en intense emoties, jaloezie.

De stad werd gevestigd door Attalus de tweede die de stad uit liefde voor zijn oudere broer, Eumenes de tweede, Philadelphia noemde.

Geen vermaning, wel druk

Filadelfia was één van de twee Gemeenten die geen vermaning kreeg, maar alleen bemoediging. De andere was Smyrna en opvallende overeenkomst tussen de beide Gemeenten is dat zij te maken hadden met vervolging of verdrukking.

Als christenen ervaren wij in deze tijd dezelfde verdrukking als de Gemeente Filadelfia destijds. De aanvallen tegen het christendom worden wereldwijd steeds feller, maar juist ook in de verwende westerse wereld waar wij wonen. Daarom is het ook zo belangrijk dat wij, in navolging van hen, vasthouden aan het Woord Gods. Er waren destijds al honderden Gemeenten, maar God koos deze zeven specifieke Gemeenten om Zijn brieven aan te schrijven.

Johannes schreef “houd wat gij hebt, opdat niemand uw kroon neme”. Ook toen waren er dus blijkbaar al mensen die oppositie voerden tegen deze Gemeente. Waarom zou Jezus dit anders laten schrijven? Die oppositie wordt vandaag de dag ook steeds duidelijker. Het aantal mensen dat aangeeft nog christelijk te zijn is in Nederland al lang tragisch laag en is onder de 15% gezakt. In de VS was het lange tijd nog hoog, maar ook daar neemt hun percentage de laatste jaren in sneltreinvaart af.

Nou wil ik daar wel een belangrijk onderscheid in maken. Vele van deze mensen waren feitelijk al geen christenen, maar naamchristenen, traditie christenen. Zij zijn niet wedergeboren, want hoe kun je als wedergeborene, die een levende Relatie met Jezus heeft, ooit stellen dat Hij niet zou bestaan en je niet meer in Hem zou geloven? Dat zou hetzelfde zijn als iemand die gescheiden of weduwnaar is die beweert dat zijn of haar partner niet bestaat en nooit bestaan heeft. Je zou er voor opgenomen kunnen worden.

Voorgangers en christenen komen onder steeds grotere druk te staan om de boodschap van de Bijbel af te zwakken. Het meest bizarre is dat niet-christenen, atheïsten, humanisten, seculieren, jouw als christen wel even zullen vertellen wat je zou moeten geloven en hoe je zou moeten geloven. En dan zeggen ze ook nog: “Volgens jouw Bijbel …” en halen dan iets volstrekt uit de context gerukt en verdraaid aan, wat volgens hen in de Bijbel zou staan.

Een hele bekende?

God is liefde

Dat klopt, maar welk van de vormen van liefde bedoel? Het slappe aftreksel wat wij tegenwoordig “liefde” noemen? En wat staat er nog meer over God? Hij is ook gerechtigheid, om één ding te noemen. Maar Hem komt ook de wraak toe. En ook de gebeurtenissen tijdens de Grote Verdrukking worden door Hem toegelaten. Is dat liefde?

Nog zo één:

Niemand kan mij oordelen dan God alleen

Dan moet ik je toch aanraden je Bijbel nog eens te lezen. Wij worden opgeroepen om wat in het duister is aan het licht te brengen. Niet om mensen te veroordelen, maar wel om hun daden en gedrag te beoordelen. Oordelen is iets wat we dagelijks ontelbare keren doen. Eigenlijk is elke keuze die we maken een oordeel. We schatten de situatie in, beoordelen die en nemen een beslissing op basis van dat oordeel. Dat begint op het moment dat je je ogen ’s ochtends open doet en eindigt pas weer als je ze ’s avonds sluit. Ook opmerkelijk: Deze uitspraak wordt maar al te vaak gedaan door mensen die donders goed weten dat wat zij doen het oordeel van God niet zal kunnen doorstaan. In hun rebellie weigeren ze dat echter toe te geven en proberen zoveel mogelijk anderen mee te slepen in hun wangedrag.

Laten we eens naar wat persoonlijke punten kijken, want ook deze brief heeft betekenis voor ons persoonlijke leven

Opent God een deur voor mij?

Laat God deze druk, deze verdrukking, deze tegenwerking, toe om een deur voor mij te openen? Jezus noemt Zichzelf als “de waarachtige die de sleutel Davids heeft” (vs. 7). Dat is een verwijzing naar Jesaja 22:20-22:

Te dien dage zal het geschieden, dat Ik mijn knecht Eljakim, de zoon van Chilkia, roepen zal: Ik zal hem met uw gewaad bekleden en hem uw gordel ombinden en uw waardigheid zal Ik in zijn hand geven, en hij zal tot een vader zijn voor de inwoners van Jeruzalem en voor het huis van Juda. En Ik zal de sleutel van het huis van David op zijn schouder leggen; opent hij, niemand sluit; sluit hij, niemand opent.

Iemand met een sleutel heeft een bepaalde autoriteit. Je huissleutel geeft je de autoriteit om je huis binnen te gaan. De sleutel van je auto geeft je de autoriteit om de auto te pakken. Het woord wat in de NBG met “waardigheid” vertaald is, memshalah, betekent, “heerschappij, bestuur, rijk”, oftewel autoriteit.

Als jij de enige bent met de sleutel, kan niemand ook sluiten wat jij geopend hebt. Dat is nog eens autoriteit. Maar meestal beseffen we dat niet eens. Als jij iemand een sleutel geeft, dan hou jij de autoriteit, want je kunt die sleutel ook weer terugvragen.

Als God iets voor jou bestemd heeft, is er niemand die je daar van af kan houden. God heerst over alles en overheerst alles. Wat kan een mens je dan doen? Als God een deur voor jou opent, kan niemand die sluiten. Vraag je dus in verdrukking niet af “waarom”, maar vraag “wat”. Wat wil God je zeggen met deze verdrukking. Waarom wil Hij je uit je comfortzone halen? Wat heeft Hij in petto voor je?

Wil God je kracht zijn?

In vers 8b staat dat de Gemeente kleine kracht heeft. 2 Cor. 12:9 leert dat Zijn kracht in onze zwakheid geopenbaard wordt. Wil God onze kracht in zwakheid zijn in plaats van ons?

Ook in dit geval, net als bij de vertaling van het woord “liefde”, ligt er meer in het Grieks verborgen dan we in eerste instantie denken. Als mensen denken we vaak dat de uitspraak dat deze Gemeente “kleine kracht” heeft, een verwijt zou zijn, maar dat past dan weer niet in de eerder aangehaalde tekst uit 2 Corinthiërs.

In het Grieks is het woord voor “kleine” het woord “mikros”, waar ons woord “micro” en zijn vele afleidingen, vandaan komt. Met een microscoop bekijk je hele kleine dingen, micro-evolutie – de enige bewezen vorm van evolutie – is verandering binnen de soort, micro-economie is de economie van bijvoorbeeld jouw gezin, enz.

Het woord vertaald met “kracht” is het Griekse woord “dunamis”, waar onder meer ons woord dynamiet en dynamo vandaan komen.

We gaan even terug naar 2 Cor. 12. Paulus beschrijft hier in de derde persoon hoe hij in de derde hemel werd opgenomen en dingen zag het paradijs en hoorde woorden die het een mens geoorloofd is om uit te spreken (2 Cor. 12:4). Hij schrijft in de derde persoon omdat hij wil vermijden wat we tegenwoordig wel zien. Mensen zouden tegen hem op kunnen gaan zien en hem gaan vereren om wat God in Zijn genade aan Paulus deed.

Paulus zweeg 14 jaar lang over deze gebeurtenis. Tegenwoordig maken we er in onze hang naar wonderen en tekenen gelijk TV shows over, worden er boeken over geschreven en DVD’s van gemaakt. Let wel: Ik zeg niet dat dat niet goed is, maar dan moet diegene daar wel een duidelijke opdracht van God voor hebben! Voorkom mensenverering, daarom spreekt Paulus in de derde persoon over deze gebeurtenis. Het gaat om Gods eer! Het is verkeerd als mensen om wat voor reden ook van God af worden geleid en mensenverering zijn intrede doet. Helaas zien we dat tegenwoordig zo ontstellend veel.

Hoe vaak spreekt men niet over “die grote evangelist’, of die “grote preacher”, of … vul maar in. Het is allemaal mensenverering!

Heel bijzonder is de houding van Paulus in de verzen 6 en 7:

En al wilde ik mij beroemen, zo handelde ik daarom niet dwaas, want ik zou de waarheid zeggen; maar ik onthoud mij daarvan, opdat niemand mij hoger achte dan hij aan mij ziet of van mij hoort. En opdat ik mij wegens de hoge openbaringen niet zou verheffen, zo is mij gegeven een doorn in het vlees, namelijk de engel van de satan, om mij met vuisten te slaan; opdat ik mij niet zou verheffen.

Paulus wil alleen ingeschat worden op wat men van hem ziet of hoort. Om hem nederig te houden heeft hij “een doorn in het vlees” gekregen. Wat deze “doorn” is, is niet belangrijk. Die kan voor iedereen die in een vergelijkbare situatie zit, ook anders zijn. Maar het doel is hetzelfde: Om ons nederig te houden en God alle eer te blijven geven!

Ook is dit een mooi voorbeeld van “wat” in plaats van “waarom”. Paulus bad drie keer dat deze doorn weggenomen mocht worden, maar overbekende vers “Mijn genade is u genoeg” was het antwoord van God. Waarom Paulus deze doorn moest houden was hem niet duidelijk. De bedoeling wel: “opdat ik mij niet zou verheffen”. Hij snapt dat het een “gave’ is om hem nederig te houden.

Hoe tegengesteld is het ook aan hoe wij opgevoed worden? We leren om sterk te zijn, trots op wat we hebben bereikt, om zelfstandig te zijn, zelfredzaam. Om dingen in eigen kracht te doen, en dan kunnen wij de eer ontvangen. En als Saulus bereikte Paulus ook het nodige in eigen kracht. Hij was berucht onder de christenen en stond bekend als een wrede vervolger van het christendom.

Soms laat God een verdrukking toe om ons te beschermen tegen grotere verleiding die heel vaak voortkomt uit trots. Jezus beschermde Zijn discipelen ook tegen trots. Toen zij de menigte te eten hadden gegeven drong Hij er bij hen op aan om in de boot te gaan en te vertrekken. Wij zouden zo anders gereageerd hebben en graag de lof, eer en dankbaarheid van de mensen hebben ontvangen. Of we zouden ter plekke een kerk hebben gesticht.

Opvallend is dat Jezus op dat moment wel achter blijft en tegen hen zegt dat Hij hen aan de overkant zal ontmoeten. Halverwege de overtocht komt er afleiding in de vorm van een storm en worden de discipelen bang. Als er dan ook nog een spook te zien lijkt, is alle trots van het voeden van duizenden mensen wel verdwenen: Ze waren doodsbang.

Petrus krijgt ook nog even een persoonlijk lesje in nederigheid. Hij zegt “Heer, als U het bent, zeg dan dat ik moet komen”. Jezus laat hem komen, maar als hij eenmaal op het water loopt, haalt hij zijn ogen van de Heer af, kijkt naar de omstandigheden – en misschien wel met trots naar zijn mede-discipelen – en dan gaat hij ten onder.

Laat God deze verdrukking toe om Zijn liefde voor mij te laten zien?

Mensen om ons heen zien ons als vertegenwoordigers van God. En mensen bekijken twee dingen. Ben je echt? En werkt het? Ze willen dat je echt bent en ze willen zien dat het werkt, want als het werkt hebben ze hoop.

Petrus leert ons dat wij altijd bereid moeten zijn om mensen die er naar vragen een antwoord te geven. We hoeven het niet te vertellen, maar wel bereid zijn om te antwoorden als mensen er naar vragen. Dan staan mensen ook open voor de hoop die in je leeft.

Hier wil ik wel een kleine waarschuwing plaatsen. Op social media zijn tegenwoordig heel veel “trollen” actief. Ze proberen je uit je tent te lokken met vragen, om je vervolgens belachelijk te maken met de antwoorden die je gaf. Ga niet verder met zulke mensen in discussie. Zij zijn niet geïnteresseerd in de hoop die in je leeft, maar hun enige doel is om jouw pijn te doen en je af te brengen van je geloof. Zodra je dat merkt neem je op respectvolle wijze afstand van diegene.

Mensen zien hoe je met dingen omgaat. Hoe sta je in bepaalde situaties in je leven. Niet alleen ongelovigen, maar ook jonge christenen. En hoe vaak zien zij niet iemand die zich “christen” noemt, misschien ook nog wel op zondag met zijn vrome hoofd in kerk zit, maar zich doordeweeks op een manier gedraagt die op geen enkele manier getuigt van zijn christen zijn?

En laten we ons niet vergissen. Ook satanisten zitten op zondag in de kerk, juist om de kerk en het christendom zwart te maken. Jaren geleden had ik contact met de dochter van een Baptistenpredikant die door haar vader op andere gelegenheden mee werd genomen naar satanische seances en daar onvoorstelbare dingen zag en onderging. Uiteindelijk is zij juist wel door Jezus’ Liefde genezen, en gelukkig zijn dit extremen, maar eerlijk is eerlijk: Het gebeurt wel en waarschijnlijk steeds vaker.

Maar dat onderscheid zien mensen “uit de wereld” niet. Zij hameren op het seksuele misbruik in de kerk, en zien over het hoofd dat het buiten de kerk – dus in hun eigen wereld – nog veel vaker voorkomt. Het seksueel misbruik, hoe verkeerd ook!, wordt valselijk gebruikt als excuus om niets met het christendom te maken te willen hebben.

De christenen in Filadelfia waren ambassadeurs voor Christus in hun omgeving. Zij ervoeren weerstand en tegenwerking van de plaatselijke Joden, het Romeinse Rijk en andere kerken. Net als in de brief aan de Gemeente in Smyrna, verwijst Jezus ook hier naar de “synagoge des satans” en “zij die zeggen dat zij Jood zijn, maar het niet zijn.”

In Smyrna ging het er met name om om vrijstelling te krijgen van de verplichte rituelen om Ceaser als Heer te erkennen. Als je dat niet wilde, dan zei je dat je Jood was, kreeg een certificaat en daarmee een religieuze uitzondering op de regel. Er waren dus mensen die zeiden dat ze Jood waren, maar het niet waren om die uitzondering te krijgen.

In Filadelfia speelde een andere kwestie. Ook daar zeiden mensen dat ze Jood waren terwijl ze dat niet waren. Zij vervolgden de christenen in Filadelfia, terwijl de christenen volgers van hun Messias zijn. Een echte Jood, is dus een Jood die Jezus als Messias aanneemt en volgt en gelukkig gebeurt dat steeds vaker!

Wat Jezus vervolgens aan het einde van vers 9 zegt zal straks op grote schaal gebeuren. Zij zullen komen en zich neerwerpen en erkennen dat Jezus Heer is en de christenen van Filadelfia liefheeft. Zo zal straks elke knie zich buigen en erkennen dat Hij Heer is!

Blijf volharden en je zult gespaard worden

God laat weerstand toe om ons scherp te houden. Maar weet dat Hij ook nooit meer geeft dan wij kunnen dragen en dat Hij met de verzoeking ook de uitredding geeft. Jezus belooft de Gemeente hier dat Hij hen zal sparen voor de Grote Verdrukking. Dat wordt uit de Nederlandse tekst niet helemaal duidelijk, maar wel in het Grieks. Daar wordt het woordje “ek” gebruikt, wat “uit” aangeeft, niet “door”. Hij zal ons uit de Grote Verdrukking houden.

En dit is ook onderdeel van het volledige Evangelie zoals Paulus dat voor het eerst in 1 Tessalonicenze schrijft. Jezus werd gekruisigd, begraven, stond op, en Hij zal ons opnemen voor de Grote Verdrukking begint. Hij is heen gegaan om een plaats voor ons te bereiden. En Johannes schrijft er over in zijn Evangelie als hij schrijft over de Bruidegom die zegt dat onze harten niet verontrust moeten zijn, maar dat Hij een plaats voor ons bereidt in het huis van Zijn Vader.

Wij worden dus opgenomen naar de bruidskamer die Hij voor ons klaarmaakt.

Je wordt een zuil

Wie overwint zal Jezus maken tot een zuil, een pilaar in de tempel van Zijn God. Dit lijkt voor ons niet heel interessant, maar we moeten even bedenken dat de stad Filadelfia in het jaar 17 werd getroffen door een zware aardbeving. Zo zwaar dat de naschokken jaren later nog gevoeld werden. Deze aardbeving had ook effect op Sardes.

We weten dat we veilig zijn in de redding van Jezus, maar het wordt beter. Wij kennen het in het westen niet zo zeer meer, maar in het Midden-Oosten is het de hoogste eer als er een naam op geschreven wordt. Daar komt ook de waardevolle traditie vandaan dat de vrouw de naam van de man aanneemt op het moment dat zij trouwen.

Jezus zegt in vers 12 dus dat wij een zuil, een pilaar in de tempel zullen zijn, we zullen nooit weg hoeven, en Hij zal de van Zijn God en de naam van de stad van Zijn God op ons schrijven. Het nieuwe Jeruzalem.

De hoogste eer die je in het Midden-Oosten kunt krijgen, de belangrijkste zegen die je kunt krijgen, is dat iemand de Naam van God op je legt!

Een laatste Grieks woord. Wij zijn Zijn “poema”, waar het Engelse woord “poem”, gedicht, van afgeleid is. Wij zijn Zijn kunstwerk. Het laatste wat een artiest met zijn kunstwerk doet als het klaar is en hij er tevreden mee is, is zijn naam er onder of op zetten.

We zijn nu dus nog steeds letterlijk “Werk in uitvoering”. Jezus is nog bezig om Zijn kunstwerk, ons, te perfectioneren. Als Hij tevreden is, dan zet Hij Zijn Naam op ons!



Directe links naar alle artikelen over de zeven Gemeenten:

Inleiding

  1. Efeze
  2. Smyrna
  3. Pergamum
  4. Thyatira
  5. Sardes
  6. Filadelfia
  7. Laodicea

Nog geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.