De zevende, en dus laatste, brief van Jezus aan de Gemeenten in Klein-Azië en ons: Laodicea
De laatste brief aan de Gemeenten, de laatste fase in de kerkgeschiedenis. In de inleiding zagen dat diverse kerken doorlopen tot het einde der tijden, maar de Gemeente te Laodicea is een echte eindtijdkerk. Het is ook de enige kerk waarvan Jezus zegt: “Zie, Ik sta aan de deur en klop”. (Op. 3:20)
Dit vers wordt vaak gebruikt tijdens evangelisatieactiviteiten, en daar is ook wel wat voor te zeggen, maar laten we wel altijd beseffen dat deze uitspraak gericht is aan de kerk van de Laodiceanen.
Vers 14 kent wat opmerkelijke verschillen in vertaling. De NBG kiest er bijvoorbeeld voor om de brief hetzelfde te laten beginnen als de andere 6 “schrijf aan de engel der Gemeente te Laodicea”. De Engelstalige AV uit 1769 kiest er echter voor om te beginnen met “And unto the angel of the church of the Laodiceans, write…”. Gezien vers 20 lijkt het er op dat dit een betere keuze zou zijn geweest voor de Nederlandse vertalingen.
De lauwe kerk… de lauwe christen?
Oké, op het risico af om veroordelend over te komen, weet en besef dat ik met deze tekst ook tegen mezelf spreek. Maar… is de kerk van vandaag niet lauw? Zijn wij moderne christenen niet lauw? Hoezeer zijn wij nog echt met Jezus en Die gekruisigd bezig?
Leven we niet volop in de wereld? Zijn we niet meer bezorgd over de politieke keuzes die gemaakt worden, ons dagelijks brood, onze hypotheek, ons pensioen en lekker genieten op de zoveelste luxe vakantie? Denken wij ook niet dat we alles wel hebben en nergens meer behoefte aan hebben, en slokt die welvaart – en met name het in stand houden daarvan – ons niet meer en meer op?
De wereld maakt alles steeds complexer, steeds ingewikkelder, maar dwalen we daarmee niet meer en meer van het Evangelie af? We hebben de laatste gadgets, kennen alle wereldse artiesten en BN-ers bij naam, volgen alle sporten en vereren onze helden, maar we moeten ook aan steeds meer eisen en wensen voldoen. Zeker ondernemers kunnen daar over meepraten.
Terwijl ik even naar buiten loop om nieuw hout voor de open haard te halen, hoor ik de kerkklokken luiden. Een geluid waar steeds meer weerstand tegen komt in Nederland. Laatst vertelde een broeder hoe ook zij niet meer in een kerk komen omdat er in de buurt geen Bijbelgetrouwe kerk meer te vinden is.
Afleiding
In de media lees ik hoe kerken standpunten innemen en hele synodes beleggen over het “homostandpunt”. Dan haken onherroepelijk weer een aantal kerken af. Lauwe christenen zijn voorstander van massa-immigratie “want dan kunnen we hen zo fijn over Jezus vertellen.”
Daar heb ik een paar gedachten over.
- Als dat zo is, hoe komt het dan dat de islam in Nederland groeit terwijl het christendom krimpt?
- Waar in de Bijbel zegt God dat Hij de velden naar de arbeiders zal brengen? Of roept Hij op tot gebed voor arbeiders in de velden, en gaan de arbeiders dus naar de velden toe?
- Wat zegt de Bijbel over de woonplaatsen van volken? (Hnd. 17:26)
- Waarschuwt de Bijbel niet voor het vermengen van volken? En welke gevolgen beschrijft de Bijbel dan door de import van valse goden?
- Jezus zegt in Mt. 24 dat “volk tegen volk” op zal staan. In de grondtekst staat het woord “ethnos”. Ethnische groep zou dus een betere vertaling zijn, maar in 1951 was er nog geen sprake van massa-immigratie en mislukte integratie waardoor ook in ons land de spanningen tussen etnische groepen toenemen en het onlangs in Amsterdam tot een pogrom kwam.
Groene kerken leggen de nadruk van hun bestaan op verduurzaming en promoten zichzelf als zodanig. Charismatische groeperingen leggen de nadruk op wonderen en tekenen, met name genezing en financiële voorspoed staan daar centraal.
Maar in hoeverre lijken deze kerken nog op de kerk zoals die in Handelingen ontstond?
Nogmaals: Lees bovenstaande niet als veroordeling. Dat brengt u verder van Jezus, maar probeer het te lezen als confronterend, overtuigend, zodat u (weer) dichter naar Jezus toegroeit!
Zijn het christenen?
Ja, het zijn christenen. Het zijn alleen lauwe christenen. Misschien is dit wel de groep van mensen die door het vuur heen gered gaan worden. Het ergste is dat de leden van de kerk te Laodicea zich niet bewust zijn van hun lauwheid. In vers 17 en 18 zet Jezus hoe de Laodiceanen zichzelf zien en hoe God hen ziet tegenover elkaar.
Eén van de belangrijke punten die Jezus noemt is de materiële welvaart. David Wilkerson schrijft daarover in Het Visioen en Verder:
Maar ik zie dat miljoenen christenen door de voorspoed in verzoeking worden gebracht. De laatste christen zal meer op de proef gesteld worden door voorspoed dan door armoede.
…
Ik zie auto’s, kleding, motorfietsen en alle soorten materialisme een grotere hinderpaal worden voor de christen dan drugs, seks of alcohol. Ik zie duizenden christenen aangetrokken en bezeten worden worden door deze dingen. Ze raken zo verwikkeld in materialisme dat ze lauw, blind, zwak en geestelijk naakt worden.
David Wilkerson – Het Visioen en Verder pg. 46, 47
De omgeving
Kerken worden ook beïnvloed door hun omgeving. Daarom komt de wereld steeds meer binnen, helaas. Ik groeide op in een RK-kerk in een behoorlijk zwaar protestantse omgeving. In de media las ik regelmatig over biechten, maar dat heb ik zelf nooit in de praktijk meegemaakt. Wij hadden ook geen “biechtstoel” in de kerk. Die ken ik slechts van Hollywood films. De invloed van de protestantse omgeving was dus in deze kerk al merkbaar.
Laodicea lag dicht bij twee bekende plaatsen: Hierapolis en Colosse. De laatste kennen we inderdaad door de Colossenzen brief. In deze brief staan ook een aantal verwijzingen naar Laodicea.
Colossenzen 2:1:
Want ik stel er prijs op dat gij weet, hoe zware strijd ik te voeren heb voor u, en voor hen, die te Laodicea zijn en voor allen, die mijn aangezicht niet hebben gezien in het vlees.
Paulus was dus zelf niet in Laodicea geweest, maar blijkbaar wist hij wel dat daar niet alles helemaal lekker zat.
Colossenzen 4:12-16
Epafras laat u groeten, die een der uwen is, een dienstknecht van Christus Jezus, altijd in zijn gebeden voor u worstelende, dat gij moogt staan, volmaakt en verzekerd bij alles wat God wil. Want ik kan van hem getuigen, dat hij zich vele moeite heeft gegeven voor u en voor hen, die te Laodicea en te Hierapolis zijn. De geliefde geneesheer Lucas en Demas laten u groeten. Groet de broeders te Laodicea; ook Nymfas met de Gemeente bij hem aan huis. En wanneer deze brief bij u is voorgelezen, zorgt dan , dat hij ook in de Gemeente te Laodicea voorgelezen wordt en dat ook gij die van Laodicea u laat voorlezen.
Huisgemeenten, die nu ook weer meer opkomen, kende men toen dus ook al. Waarom de NBG hier de naam “Nymfa” en “haar” kiest is me een raadsel. In diverse andere vertalingen en de grondtekst staat namelijk “Nymfas”.
De naam
De naam van de Gemeente is weer typerend voor de kerk. Laodicea is een samenvoeging van twee Griekse woorden, Lao (Lão) en dikao of diceo, dicea. Lao betekent ‘leken’, “mensen”. Dikao heeft meerdere betekenissen afhankelijk van de letterlijke Griekse spelling, maar gerechtigheid komt veel voor, en Strongs omschrijft de samenvoeging als “gerechtigheid van het volk”.
Het komt er dus op neer dat de mens de touwtjes in handen had. Daarom staat Jezus buiten (vs. 20) en klopt op de deur.
Het is een Gemeente die bestuurd wordt door menselijk inzicht. Daarom opent deze brief in sommige vertalingen ook daadwerkelijk anders. De kerk van de eindtijd is een kerk van mensen. Jezus is er uit gezet!
In 1963 werd in de VS besloten dat er niet meer gebeden mocht worden op openbare scholen. God werd uit de school gezet, maar dramatische gevolgen voor het hele Amerikaanse onderwijssysteem en daarmee uiteindelijk voor het land zelf. De niet-christelijke band Queensrÿche zong het jaren geleden al
“I used to think that only America’s way,
way was right
But now the holy dollar rules
everybody’s lives
Gotta make a million, doesn’t
matter who dies”
De grondbeginselen van Amerika waren altijd christelijk, maar in 1963 was het land zo ver afgedwaald dat God uit de school gezet werd. Deze teksten herinner ik me omdat dit mijn allereerste CD was die ik ooit kocht, dus ver voor mijn bekering. Ik had al wel geld voor een CD, maar nog niet voor de CD-speler.
Megakerken
De megakerken, de charismatische beweging, de profetische beweging, NAR, New Wine, en al deze “nieuwe” stromingen spelen op de een of andere manier in op de menselijke behoefte. De meerderheid wordt geleid door menselijke inzichten en ideeën. Aantallen moeten indrukwekkend zijn, Het aantal leden en de inkomsten zijn bepalend voor de mate van “zegening”. Net als de kerk in Laodicea. Het is allemaal uiterlijke schijn, maar niet alles wat blinkt is goud. Het “goudstof” van diverse charismatische voorgangers bleek gewoon koperglitter te zijn wat je in elke feestwinkel kunt kopen.
De boodschappen zijn misschien iets anders, maar geld, rijkdom, neemt een belangrijke plaats in. Het welvaartsevangelie wat vanuit de VS de wereld overspoelde en met name in Afrika grote schade aanricht. In het westen is men dan meer gericht op wonderen, tekenen, openbaringen, genezingen. Ik schreef hier eerder al een artikel over.
Maar Wiens kerk is het nou eigenlijk? Waarom mag God dan niet bepalen wat er gebeurt in Zijn kerk?
Farmacie
Laodicea stond bekend om haar medische wetenschap, haar farmacie. Ze hadden, net als andere plaatsen, een aanbiddingsplek voor Asclepius, de god van de farmacie. Laodicea stond met name bekend om haar oogzalf, een farmaceutisch product waar ze rijk mee werden. En er gaan nog steeds honderden miljarden om in de farmaceutische industrie. De Bijbel waarschuwt er ook voor dat de farmacie de wereld zal misleiden (Op. 9:21 en Op. 18:23).
Jezus zei dat ze zeiden “Ik ben rijk” en dat waren ze ook. Ze waren zo rijk dat ze gezien werden als het centrum van het financiële systeem van de regio. Daardoor stonden ze ook bekend om hun mode, en dure, exclusieve kleding van zijde en zachte, glanzende zwarte wol.
Maar Jezus verklaart het tegenovergestelde. Ze moeten de zalf op hun eigen ogen smeren en goud van Hem kopen. Dan zijn ze pas echt rijk.
Water bij de wijn
Een ander probleem van Laodicea is heel herkenbaar voor ons Nederlanders. Ze lagen strategisch gezien ongunstig en was lastig te verdedigen, dus ze moesten politieke compromissen sluiten om te kunnen overleven.
Ze moesten dus “polderen”, water bij de wijn doen en compromissen sluiten. En daar wordt je lauw van.
Met water hadden ze nog een probleem. Er liep een riviertje van Colosse naar Laodicea, maar die droogde op, en daarmee de wateraanvoer van de stad. De oplossing lag in Hierapolis, waar men pure, fantastische, verse heetwaterbronnen had. Die bestaan overigens nog steeds…
En als je het geld hebt, en een ander de oplossing, dan kun je die oplossing kopen. De Laodiceanen lieten aquaduct van 10 kilometer aanleggen om het water van Hierapolis naar Laodicea te transporteren. En daar zat nu gelijk het probleem. Tegen de tijd dat het hete water van Hierapolis in Laodicea aan was gekomen, was het afgekoeld tot lauw en vervuild water. Dus toen de mensen in Laodicea dit water dronken was het smerig, werden ze ziek en spuugden het weer uit.
Alles wat Jezus zei moet hen wel geraakt hebben, want de staat van hun kerk en hun persoonlijke christenleven was zo treffend gelijk aan de omstandigheden van hun stad.
Hoe is dat met ons? Hoeveel water doen wij bij de wijn om “te overleven”? Zwijg je op je werk over je christen zijn? Laat je je kinderen maar meedoen met “Lentekriebels”? Gaan jouw kinderen ook mee op schoolreisje naar een moskee? Kijk je ook naar die satanische songfestivals? Of rij je in een elektrische auto met accu’s die door kinderslavernij gemaakt worden? Om maar niet bij de omgeving buiten de boot te vallen?
Lauw zijn kan twee kanten op werken. Zoals hierboven je mond houden om niet buiten de boot te vallen, maar het kan ook een desinteresse zijn, een gebrek aan enthousiasme. Je wordt onverschillig. Je hebt teveel afleiding. Je wilt wel tijd met God doorbrengen, maar die TV-serie wordt morgen bij de koffiehoek besproken…
Een lauwe christen past zich aan aan de omstandigheden van zijn omgeving. De kerk past zich aan aan de wereld waarin zij staat. Dat beschreef ik hierboven al. De kerk is meer bezig met voldoen aan de eisen en wensen van de wereld om ons heen. Maar de kerk zou de wereld moeten beïnvloeden, niet andersom!
We maken nu mee dat humanisten, seculieren, atheïsten, moslims, en wie dan ook ons uit gaan leggen wat wij zouden moeten geloven. Dit maak ik geregeld mee op facebook. “Jouw geloof leert dat …” gevolgd door een volkomen uit zijn verband gerukte of verdraaide Bijbeltekst. Of zelfs dat al niet eens meer.
Persoonlijke vragen
Uit de brief aan de Gemeente te Laodicea kunnen we een aantal punten halen die ook op ons persoonlijke geloofsleven van toepassing zijn.
- Neem ik de beslissing of Jezus? (vs. 14)
Zoals we zagen werden de beslissingen in Laodicea door de mensen genomen. Wie staat er in het centrum van mijn leven? Neem ik de beslissingen of Jezus? Wie is de baas in jouw leven?
We hebben geleerd dat we snel beslissingen moeten nemen in ons leven en ons werk. Maar als we ons leven overgeven aan Jezus, moeten we de beslissingen dan niet door de Heer laten nemen? Hoe vaak zien we een geboden promotie niet als “zegen van de Heer”, maar hoe weet je dat zeker als je er niet voor gebeden hebt?
Soms houdt de duivel je een verleidelijk aanbod voor, maar kijken we maar al te makkelijk over de kleine lettertjes heen. En “The devil is in the details”… Of “Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook.”
We krijgen niet altijd gelijk antwoord. In het boek Daniël staat het voorbeeld dat Daniël 21 dagen moest wachten op antwoord, maar de engel legt hem uit dat hij er 21 dagen geleden gelijk op uit werd gestuurd om Daniël het antwoord te gaan geven. Het kan dus soms even duren. - Ben ik heet, koud of lauw voor Jezus? (vs. 15, 16)
Zoals we zagen hebben lauwe christenen zich aangepast aan de wereld. Hoeveel christenen keken niet naar de opening van de 33e Olympische Spelen? De meest satanische ooit! De 33e graad is de meest satanische graad in de vrijmetselarij.
Waarom wordt alleen Jezus belachelijk gemaakt? En hoeveel christenen spraken zich er tegen uit? Hoevelen kozen er voor om de TV uit te zetten en in gebed te gaan? Maar nee, er was een verdachte stilte uit het christendom. Net zo verdacht als de islamitische gemeenschap zwijgt nadat er aanslagen gepleegd zijn.
“Wie zwijgt stemt toe”. Zwijgende moslims stemmen in met de aanslagen. Zwijgende christenen stemmen in met de geestelijke verkrachting van hun geest door het zien van openlijk satanisme.
We moeten de waarheid in liefde gaan spreken! Hoe moeilijk dat vaak ook is. Zwijgen is zoveel makkelijker en daarmee worden we gelijkvormig aan deze wereld en doen mee in het belachelijk maken van de Enige Naam is onder de Hemel is gegeven tot redding van onze zielen! En de zielen van al die ongelovigen die steeds verder van God afdwalen! - Zie ik mijzelf heel anders dan Jezus mij ziet? (vs. 17)
Met andere woorden: Heb ik mij zelf misleid? Zie ik mijzelf zoals ik mijzelf graag wil zien? We hebben altijd de neiging, mede door de seculiere invloed, onszelf beter te zien dan we in werkelijkheid zijn.
Spreuken 13, 14, … zijn Spreuken die goed tegen kwaad afzetten. De rechtvaardige doet dit, de onrechtvaardige doet dat. Ben ik echt de rechtvaardige? Of denk ik net als de onrechtvaardige, maar hou ik me in vanwege de sociale druk van de omgeving, mijn opvoeding of de wet van het land?
De Laodiceanen zagen zichzelf als rijk, maar Jezus zei dat ze arm waren. Ze dachten dat ze goed zagen door hun farmaceutische oogzalf, maar Jezus zei dat ze blind waren. Ze dachten dat ze goed gekleed waren als modecentrum van de regio. Jezus zei dat ze naakt waren. Ze waren geestelijk arm blind en naakt.
U heeft mogelijk weleens gehoord van de Chinese christenen die voor ons bidden. Ze zien ons als materieel rijk, maar zouden voor geen goud willen ruilen omdat we geestelijk zo arm zijn.
Nou vertalen mensen dat dan weer dat we als christenen in armoede moeten leven, maar dan mis je ook het punt. De eerder genoemde Nymfas stond bekend als rijke gelovige. Jezus werd bijgezet in het graf van een rijke. God heeft niets tegen rijkdom, al het goud en zilver op aarde is per slot van rekening van Hem. Het gaat er alleen om wat wij er mee doen. Waar is je hart?
Hoe ziet Jezus jou? Om daar achter te komen moeten we terug naar de perfecte spiegel van God’s wet. De Bijbel is een spiegel voor ons. We zijn zondaren die denken dat het wel meevalt. “Maar ik heb niemand vermoord!”. Dat maakt niet uit. Wie één gebod overtreedt, heeft ze allemaal overtreden. (Jac. 2:10) Er is bij God geen maat van zonde. Zonde is zonde.
De wet is niet voor ons om te houden. Dat kunnen wij niet, daarom kwam Jezus om de wet voor ons te vervullen! Daarom ziet God niet meer op ons, maar op Christus die in ons leeft. - Heb ik berouw en laat ik me door Jezus disciplineren? (vs. 18, 19)
Berouw hebben is feitelijk je gedachten veranderen. Als jij je gedachten verandert, verandert God je hart. God zal Zich nooit opdringen aan je. Hij wacht tot wij ons denken veranderen. Spijt over iets krijgen.
Er zijn twee soorten spijt.
1. Spijt dat je betrapt bent:
2. Goddelijke spijt die leidt tot berouw en bekering.
En als christenen moeten we berouw hebben. We moeten eigenlijk elke dag onze voeten wassen. We zijn gereinigd, maar lopen dagelijks in het slijk van de zonde. Het slijk van deze wereld. Onze voeten worden dus dagelijks vies.
De goedertierenheid van God leidt u tot boetvaardigheid (Rom. 2:4)
Het is dus de goedheid van God die ons uiteindelijk tot berouw zal leiden. En God tuchtigt degenen die Hij liefheeft.
- Wil ik de deur openen voor Jezus? (vs. 20-22)
Bij het aanhalen van dit vers vergeet men meestal het gedeelte “Wie Mijn stem hoort”. Dit is een vers met veel verschillende uitleggingen en speculatie, maar deze brief werd geschreven naar een Gemeente in het Midden-Oosten, dus we kunnen die cultuur niet zo maar buiten sluiten en hem uitsluitend met ons westerse denken benaderen.
Het sleutelwoord in deze verzen is het houden van maaltijd met elkaar. Arabieren sluiten een overeenkomst niet door iets te tekenen, maar door samen brood te breken. Eigenlijk de oude handdruk die we in onze westerse wereld kenden uit de periode dat we elkaar nog vertrouwden.
Het is een gemeenschap. We eten hetzelfde brood en drinken uit dezelfde beker. We zijn het met elkaar eens.
Spreuken spreekt hier ook een aantal keren over. “Beter te wonen op een hoek van het dak dan met een twistzieke vrouw in een gemeenschappelijke woning”(Spr. 21:9)
Maar blijkbaar kwam de vrouw het dak op, want in Spr. 21:19 schrijft Salomo:”Het is beter te wonen in de woestijn dan met een twistzieke en gramstorige vrouw”
De diepere betekenis van deze spreuken is echter niet de twistzieke vrouw, maar het samen eten, het samen zijn, de intimiteit. De vrede wordt in het Midden-Oosten gesloten tijdens een maaltijd. Misschien heeft de EO daar het idee van het “Familiediner” wel vandaan.
Er zijn bepaalde hormonen in ons lichaam die in ons lichaam vrijkomen als we samen met iemand eten. Maar als er strijd is bij die maaltijd, dan heeft het een tegenovergesteld effect.
Hooglied
Misschien wat gezocht, maar zit hier een verwijzing naar Hooglied 5:1-2 in?
Ik ben gekomen tot mijn hof, mijn zuster, mijn bruid. Ik plukte mijn mirre en mijn balsem, ik at mijn raat en mijn honig, ik dronk mijn wijn en mijn melk. Eet, vrienden, drinkt, en wordt dronken, genoten. Ik sliep, maar mijn hart was wakker. Het is de stem van mijn geliefde die klopt, en zegt “Doe open mijn zuster, mijn liefste, mijn duive, mijn volmaakte, want mijn hoofd is vol van dauw, mijn lokken zijn vol druppels van de nacht“
Deels NBG’51; deels AV 1769. Het gaat om de stem. De schapen herkennen Zijn stem en luisteren naar de herder.
Directe links naar alle artikelen over de zeven Gemeenten:
Nog geen reacties