Het verboden boek cover
Spread the love

Het verboden boek speelt zich af in de toekomst en heeft als subtitel: “Wat als de Bijbel illegaal is in Nederland?”

Het Verboden Boek is een heruitgave van ‘De Geheime Kerk’, uitgebracht in 2016 door Living Forward.

Wat de toekomst voor ons in petto heeft is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Hoe groot wordt de vervolging nog voor de Opname? Dingen kunnen snel veranderen en wetgeving is glad ijs geworden. Dat feit wordt in dit boek creatief uitgewerkt als een dominee opgepakt wordt door wetgeving die ingevoerd wordt terwijl hij in een debat zit. Daarnaast doet de politie invallen op basis van wetgeving die nog van kracht moet worden.

Ondenkbaar? Niet echt. In 2023 voerde het kabinet Rutte IV belastingwetgeving zelfs met terugwerkende kracht in, dus niets is meer onmogelijk.

De titel is wel creatief gekozen. Op dit moment is er maar één boek verboden in Nederland. Dus zoeken op internet leverde slechts twee resultaten op. Uiteraard dit boek, en een boek over het enige verboden boek.

Actualiteit

Het boek lijkt me actueler dan veel mensen beseffen. Vandaag hoorde ik dat dit weekend voor het tweede weekend achter elkaar een poging tot brandstichting is gedaan in de MCTC kerk in Amsterdam.
( https://www.bitchute.com/video/QRpwHThYnzlP ). Het aantal mensen dat aangeeft nog iets met het christelijk geloof te maken te hebben is inmiddels gedaald tot minder dan 15%. Tijdens de coronapandemie werd in de VS een “Cancel Christianity Day” online georganiseerd. Amerika werd toch gezien als “christelijke natie”, hoewel men dat image wat mij betreft al ruim 50 jaar kwijt is. Maar het moge duidelijk zijn dat de haat tegen het ware christendom snel toeneemt.

Het Verboden Boek gaat over dominee David. Wat later wordt bekend dat de haatcampagne van premier Lieke Posthumus de codenaam Goliath mee heeft gekregen. Dat maakt de uitkomst van het boek misschien wel wat voorspelbaar, of toch niet?

Toekomst

Het verhaal speelt zich in de nabije toekomst in Nederland af. De Bijbel is nogal onverwacht verboden verklaart en kerken moeten een vergunning aanvragen om nog door te mogen gaan en daarbij moeten ze verklaren zich aan de leer van de overheid te houden. Dit zal voor velen een ondenkbare situatie zijn in Nederland, maar toch spreekt de Bijbel wel over vervolging in de eindtijd. Tot een jaar of twee geleden speelde het voor ons ook eigenlijk niet. Maar toen kwam corona en veranderde er veel. D66 begon te pleiten voor censuur tegen ongewenste berichten. Er werd zelfs gesproken over invoeren van een internetpaspoort, waardoor alleen door de overheid erkende media berichten zouden mogen plaatsen.

Alle preken moeten zes weken vooraf aan een commissie van de overheid voor worden gelegd ter goedkeuring. Ook dit zal voor veel mensen als “absurd” klinken, maar laten we niet vergeten dat er in de VS al een stad is geweest waar de burgemeester achteraf preken ter controle opeiste. Door veel tegenstand is dat toen nog tegen gehouden, maar dit soort speldenprikken zijn wel een teken aan de wand dat de godsdienstvrijheid ook in het “vrije westen” onder druk komt te staan.

Dan wordt een boek als dit opeens wel actueel. De overheid toont zich een volkomen onrechtvaardige tegenstander en de naïviteit van de meeste christenen in het boek wordt duidelijk neergezet. Helaas zal dit in de praktijk niet anders zijn. Een deel van de kerken zijn nu de Weg al kwijt en zullen probleemloos tekenen en meelopen met de overheidseis. Mede door de ervaring van een uit Iran gevluchte christin kan men snel starten met een “geheime kerk”, maar het lijkt me verstandig om ons als christenen nu ook al in de praktijk voor te gaan bereiden.

Verdediging

De verdediging van David had van mij wel wat feller en sterker neergezet mogen worden. Er worden wel heel veel wetten die nu nog gelden genegeerd in het boek. Wetten die in landen waar de kerk actief vervolgd wordt al niet gelden. Gezien de snelheid waarmee de premier wetten en regels verandert lijken er op te wijzen dat de democratie dood is. Gezien de snelheid waarmee nieuwe wetgeving doorgevoerd wordt lijkt het mij niet heel realistisch dat er geen advocaten te vinden zouden zijn die hun tanden hier in zouden willen zetten.

De totale controle door een vrijwel alwetende overheid is wel realistisch weergegeven. De overheid weet meer van ons dan we denken en er worden meer en meer gegevens over ons gedeeld. Zelf heb ik weleens een overzicht bij mijn gemeente opgevraagd door welke organisaties er allemaal informatie over mij op waren gevraagd in het afgelopen jaar en ik schrok van de dikke envelop die ik een paar dagen later ontving. Er stonden diverse organisaties op waar ik nog nooit van gehoord had…

Het boek is vlot geschreven en pakt je voldoende om het niet snel neer te leggen. Je wilt door blijven lezen en het leest lekker makkelijk, waardoor het voor een breed publiek geschikt is. De situatie van het gezin zal velen zo bekend voorkomen dat het makkelijk is om jezelf in de situatie van de hoofdrolspelers te verplaatsen en met hen mee te leven.

Gemiste kans

Een leuk initiatief vond ik het idee om te mailen met God als je moeite hebt om te bidden. Ik heb gekeken, maar de website bestaat in werkelijkheid nog niet, maar dat was vanuit het boek natuurlijk wel leuk geweest. Gemiste kans is misschien een groot woord, maar als auteur zou ik de site zeker registreren en er een mailadres aan koppelen met een autoreply er op.

Conclusie: Het Verboden Boek is zeker een aanrader om in deze tijd te lezen. Het staat dicht genoeg bij de belevingswereld van de meeste mensen en zal dus snel herkenbaar zijn. Daarnaast is een goede waarschuwing voor wat ons misschien nog sneller te wachten staat dan wij denken.

Bovendien is het ook nog eens als gratis ebook te krijgen. Liever een echt boek in handen? Via dezelfde link zijn ook twee papieren edities te bestellen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.