Spread the love

De charismatische beweging draait op “wonderen en tekenen”, in het bijzonder op genezing. Wat zegt het Nieuwe Testament er over?

Markus 16:9-22

Dit is het Bijbelgedeelte wat heel vaak aangehaald wordt als onderbouwing van de stelling dat wonderen en tekenen elke christen zouden moeten volgen.

Als tekenen zullen deze dingen de gelovigen volgen: in mijn naam zullen zij boze geesten uitdrijven, in nieuwe tongen zullen zij spreken, slangen zullen zij opnemen en zelfs indien zij iets dodelijks drinken, zal het hun geen schade doen; op zieken zullen zij de handen leggen en zij zullen genezen worden

Markus 16:17,18

Het gaat te ver om er heel diep op in te gaan, maar in de meeste moderne vertalingen staat het gedeelte Markus 16:9-22 tussen [..] rechte haken. Dat betekent dat er twijfels zijn over de authenticiteit van deze tekst omdat hij in de oudste manuscripten niet staat. De eerste manuscripten waar deze tekst in voorkomt komen uit de 2e eeuw.

Dit wil niet zeggen dat de Bijbel onbetrouwbaar is. Er zijn slechts drie tekstgedeelten in de hele Bijbel waar deze twijfels over zijn.

Kijken we even naar de charismatische beweging, inclusief de profetische, dan wordt daar naar hartenlust gehoor gegeven aan “boze geesten uitdrijven”, “in nieuwe tongen spreken”, “handen opleggen”. Maar men is heel wat terughoudender als het gaat om “slangen opnemen” en “iets dodelijks drinken”. En dan is het opnemen van slangen ook nog wel aan te leren.

Dat heeft mij altijd wat bevreemd. Je kunt toch niet selectief Bijbelteksten gebruiken? Het is alles of niets!

Snap ik de hang, het verlangen naar wonderen en tekenen? Natuurlijk snap ik die. Ik ben ook maar een mens en zou het niet mooi zijn als we een ziekenhuis in kunnen wandelen, zieken de handen opleggen en het ziekenhuis letterlijk leeg bidden? Sorry voor artsen en verpleegkundigen die dan hun baan kwijtraken, maar ondanks de claim van charismatische predikers dat God altijd en iedereen wil genezen, gebeurt dat dus niet.

En een eerlijke vraag. Hoeveel werken van barmhartigheid zouden er nog zijn als de hele wereldbevolking supergezond is en niets zou mankeren?

Resultaten uit het verleden… genezing

Laten we eens kijken naar de resultaten uit het verleden. Dan wil ik eerst voorop stellen dat genezingswonderen inderdaad voorkomen, maar …

Een ieder die vele jaren in het hart van de evangelische beweging heeft doorgebracht weet, dat ook bij de zogenaamde genezingsbedieningen er nauwelijks werkelijk wonderbaarlijke genezingen voorkomen.

Directe genezingen zoals die in de tijd van de Here Jezus standaard gebeurden en die in de Bijbel opgetekend staat, zien we in de evangelische en charismatische beweging zelden. Geestelijk leiders P. Menzies en Ben Hoekendijk hebben getuigt dat er in alle jaren dat zij in de pinksterbeweging actief waren slechts enkele genezingen voorkwamen.

Menzies schreef het boek “Geest en kracht – de theologie van de pinksterbeweging”. Dit boek is in het Nederlands uitgegeven door de VPE. Peter Sleebos was destijds voorzitter van de VPE en schreef een aanbeveling voor het boek.

In het boek erkent Menzies dat er slechts incidenteel iemand geneest, en stelt de vraag:

Hoe kan de genezing die God schenkt nu geworteld zijn in de verzoening als dat zo onzeker is en we het zo beperkt en incidenteel ervaren?

Hij erkent dus dat genezing onzeker is, in tegenstelling tot wat we constant vanuit de charismatische beweging horen.

Een andere Pinksterman is ben Hoekendijk. Hij is onder meer stichter en leider geweest van St. Opwekking. Hij schreef het boek “Op zoek naar balans”. Op pagina 41 schrijft hij:

Er was een tijd, zo’n twintig jaar terug, dat wij onze tent opzetten in een stad en het spandoek met “Jezus redt en geneest” er bovenop hingen. Net als zij (William Branham, Tommy Hicks, Oral Roberts en T.L. Osborn) liet ik de zieken voor het podium langs komen en legde ik ze de handen op …. honderden, ja duizenden hebben we zo de handen opgelegd en gebeden voor genezing. Er gebeurden enkele opmerkelijke genezingen

Hij bad dus voor duizenden en zag maar enkele genezingen. Toch reisde hij het land door met de boodschap dat Jezus geneest en had een spandoek met de tekst “Jezus redt en geneest” op zijn evangelisatietent hangen.

In het boek “Leven in de Geest”, wat een jaar later uitkwam, schreef hij op pg. 57 “Genezing is de wil van de Vader”.

Dus ondanks dat hij wist dat er slechts sporadisch genezingen waren, hield hij toch de Pinksterleer op dit gebied aan.

Gevaar

Het probleem met deze “belofte” is dat mensen schade oplopen. Uit mijn eigen omgeving ken ik mensen die daardoor de kerk uitgegaan zijn. Een kennis van mij verloor haar man, die tot de laatste paar dagen volhield dat God hem zou genezen. Dat heeft bij haar ook de nodige vragen opgeroepen.

Zieken wordt valse hoop gegeven en dat kan het lijden verzwaren. Het geloof van de zieke en degenen die om hem of haar heen staan kan aan worden getast. Onnodige twijfels kunnen ontstaan.

Mijn eigen vrouw is aan kanker overleden. We hebben zelf ook “tekenen” gezien die wij interpreteerden dat het ook deze keer goed zou komen. Mensen om ons heen kwamen met Bijbelteksten en woorden van de Heer die er allemaal op wezen dat zij zou genezen. Eén zuster kwam met een bemoediging die mijns inziens gelijk al op twee manieren uitgelegd kon worden.

En toch… Bij mijn vrouw klikten die woorden en bemoedigingen allemaal niet. Zij raakte er al vrij snel van overtuigd dat zij naar huis zou gaan en had daar ook vrede mee. Het was voor haar meer een punt dat al die bemoedigende woorden volgens haar niet klopten. En mijn vrouw leefde dagelijks dicht bij de Heer.

God kan genezen!

Al het bovenstaande gezegd hebbende, neemt dat niet weg dat God kan genezen en ook nog steeds geneest! Ook daarvan ken ik diverse getuigenissen van mensen in mijn directe omgeving.

Eén van de bekende, die ook medisch onderbouwd is, is de genezing van Janneke Vlot. Nu 17 jaar later is zij nog steeds genezen.

Dick Kruijthoff. Foto: Geurt Mouthaan

Huisarts Dick Kruijthof uit Bleskensgraaf was geïntrigeerd en startte een onderzoek. Hij deed een oproep en kreeg 83 aanmeldingen. Uiteindelijk zijn 27 zaken onderzocht en 11 daarvan kregen het predicaat “medisch opmerkelijk”. Hier waren onverwachte genezingen te zien. Rijnmond deed er verslag van onder de titel “Feit of fabel? Chronisch ernstig zieke mensen genezen door te bidden”

Het ging bij het onderzoek niet om een verkoudheidje, maar om ernstige chronische ziekten. Een uitgebreider verslag verscheen in Het Kontakt.

Bij de FGBMFI hoorde ik jaren geleden een interessant getuigenis in deze. Een broeder die doof is aan één oor kwam tijdens zo’n samenkomst naar voren voor gebed. De prediker stopte voor hem, keek hem indringend aan en vroeg hem “Geloof je werkelijk dat God je kan genezen?” en ging door naar de volgende.

Na een voor een paar andere mensen te hebben gebeden kwam hij terug en herhaalde zijn vraag: “Geloof je echt dat God je kan genezen?” De broeder had in de tussentijd serieus zelfonderzoek gedaan en antwoordde in eerlijkheid: “Nee.”

De prediker antwoordde: “Dan heeft mijn gebed ook geen zin”, en ging door.

De hele avond, nacht en volgende dag worstelde deze broeder met zijn geloof in God’s genezing en stond de avond daarna weer voor het podium. De prediker stopte bij hem en vroeg weer: “Geloof je dat God je kan genezen?” De broeder antwoordde direct: “Ja!”. De prediker keek hem aan en zei: “Dan heb je mijn gebed niet nodig” en ging door naar de volgende.

Ik meen me te herinneren dat de broeder op het moment dat hij dit getuigenis gaf nog steeds doof was aan dat ene oor.

Resultaten uit het verleden… bevrijding

Een item van heel andere orde is bevrijding. Bevrijding is namelijk een vrij veel voorkomend iets. En bij echte demonische bezetting is er ook vrijwel 100% resultaat. In de charismatische beweging wordt echter van alles aan demonie toegeschreven, terwijl dat vaak helemaal het geval niet is.

“Een demoon achter elke boom” is niet voor niets een bekend gezegde. Een vroegere Baptisenpredikant had de volgende, volgens mij verstandige, stelling. Eerst moeten alle mogelijke medische oorzaken uitgesloten zijn. Pas dan gaan we kijken naar demonische bezetting en eventueel bidden voor bevrijding.

Dat is een heel andere insteek dan wat we in veel charismatische bijeenkomsten zien. Daar wordt, volkomen onbijbels, zo maar bij iedereen de handen opgelegd en worden spectaculaire bevrijdingen gefilmd en als getuigenis gedeeld via social media.

Het eerste wat mij daar in tegen staat is het spektakel. Bevrijdingen waren bij Jezus geen schreeuwpartijen. Ook ging Hij geen uitgebreide gesprekken met demonen aan. Hij beval ze eenvoudig te vertrekken en dan moesten ze gaan.

Toch maakt Jezus ook duidelijk dat Hij meer macht heeft dan de apostelen of wij. Op een gegeven moment komen zijn discipelen bij Hem omdat ze een boze geest niet uit kunnen drijven bij een jongen. Jezus leert hen dat die soort alleen uitvaart door gebed en vasten. (Mt. 17:21). Maar Jezus bestraft de boze geest en de jongen wordt direct genezen.

Zien we het laatste ooit bij de charismatische duiveluitdrijvers? Moeten zij ooit bidden en vasten zoals Jezus leerde?

Nieuwe Testament

We lezen in het Nieuwe Testament veel over genezing en – in tegenstelling tot wat we hierboven lazen over de moderne genezingsleer – genas bij Jezus wel iedereen!

Over Jezus wordt gezegd:

Jezus, de Nazoreeër, een man u van Godswege aangewezen door krachten, wonderen
en tekenen, die God door Hem in uw midden verricht heeft

Handelingen 2:22

Het verrichten van tekenen en wonderen lijkt zo dus een specifiek iets van Jezus te zijn geweest. Zoals aan het begin van dit artikel al gezegd zijn er wat vraagtekens te plaatsen bij de authenticiteit van Markus 16:9-22, waar de charismatische beweging mee schermt.

Op een gegeven moment stuurde Jezus in Lucas 10 (tweeën)zeventig discipelen Israël in om te evangeliseren. Zijn opdracht was specifiek:

En als gij in een stad komt, waar men u ontvangt, eet wat u wordt voorgezet, en geneest de
zieken, die er zijn, en zegt tot hen: Het Koninkrijk Gods is nabij u gekomen.

Lucas 10:8, 9

Deze discipelen kregen van Jezus de autoriteit om de zieken te genezen als teken dat “Het Koninkrijk Gods is nabij u gekomen”. Dat zou dus betekenen dat inderdaad alle zieken in die steden genezen werden, maar waarom hebben wij dan – ondanks alle claims en profetieën van de charismatische- en profetische beweging, nog zoveel ziekenhuizen?

Lucas 10 zegt dat alle zieken die er zijn zullen genezen. Waarom gebeurt dat in de praktijk van de charismatische- en profetische pinksterbewegingen dan niet?

Waarschuwing

En dan geeft Jezus in Mattheüs 7, dus vrij vroeg in Zijn bediening al, ook nog eens de waarschuwing:

Here, hebben wij niet in Uw Naam geprofeteerd en in Uw Naam boze geesten uitgedreven en in Uw Naam vele krachten gedaan? En dan zal Ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; gaat weg van Mij, gij werkers der wetteloosheid.

Mattheüs 7:22, 23

Een ernstige waarschuwing met een beschrijving van de handelingen die we in de charismatische- en profetische pinksterbewegingen zien.

Op dit moment is, even alleen kijkend naar Nederland, met name Tom de Wal nogal eens in het nieuws, maar we hebben ook in Nederland de nodige hypes al voorbij zien komen en gaan. En de Bijbel leert ook dat dat een teken van de eindtijd is, dus we zullen er nog wel meer zien komen en gaan.

De Bijbel stelt in Handelingen

en zij loofden God en stonden in de gunst bij het gehele volk. En de Here voegde dagelijks toe aan de kring, die behouden werden.

Handelingen 2:47

De diverse mediaberichten over de moderne ‘christelijke goeroe’s’ laten echter een heel ander beeld zien. Ze komen vrijwel altijd negatief in het nieuws. Tom de Wal heeft daar een nogal opmerkelijke reactie op in de trant van ‘Ik krijg kritiek, DUS ik heb gelijk’.

Ik krijg nogal eens de reactie dat als ik kritiek op hem heb, ik met hem in gesprek zou moeten gaan. Dat heb ik via social media geprobeerd, maar dan wordt je al snel geblokkeerd. En ik ben bepaald niet de enige, want hij heeft zelfs een reactie gegeven “Mensen die vermanen horen in de GGZ“.

En dan denk ik bij alle grote uitspraken, alle grote beloften onder de mom van profetieën – die helaas zelden of nooit uitkomen – alle beschuldigingen, de vruchten van verdeeldheid in de kerk, de beschadigde christenen, alle “wonderen en tekenen” die nergens in de Bijbel te vinden zijn, alle spektakel, alle manipulatie, alle … steeds vaker aan Mattheüs 7:22, 23

Ben ik dan de “perfecte christen” ofzo? Nee, zeer zeker niet! Als er één is die Jezus’ Genade kei- en keihard nodig heeft, ben ik het wel.

Terug naar het Nieuwe Testament…

In Mattheüs 10:5-8 stuurde Jezus Zijn apostelen al op pad:

Deze twaalf heeft Jezus uitgezonden en Hij gebood hun, zeggende: Wijkt niet af op een weg naar heidenen, gaat geen stad van Samaritanen binnen; begeeft u liever tot de verloren schapen van het huis Israëls. Gaat en predikt en zegt: Het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen. Geneest zieken, wekt doden op, reinigt melaatsen, drijft boze geesten uit. Om niet hebt gij het ontvangen, geeft het om niet”

Mattheüs 10:5-8

Jezus verbood Zijn discipelen om af te wijken en naar de heidenen te gaan. Ook mochten zij niet naar de Samaritanen, het Koninkrijk werd aangeboden aan Israël! En dat Koninkrijk gaat gepaard met de wonderen en tekenen die Jezus noemt.

Jezus deed deze wonderen en Hij gaf op dat moment Zijn discipelen de volmacht om deze binnen Israël ook te doen.

In Mattheüs 11 zien we iets bijzonders. Er treedt een verandering op in de prediking van Jezus. Israël verwierp Hem als hun Koning en in Mattheüs 12 staat:

Zie, mijn knecht, die Ik verkoren heb, mijn geliefde, in wie mijn ziel een welbehagen heeft; Ik zal mijn Geest op Hem leggen en Hij zal de heidenen het oordeel verkondigen. Hij zal niet twisten of schreeuwen, en niemand zal op de pleinen zijn stem horen. Het geknakte riet zal Hij niet verbreken en de walmende vlaspit zal Hij niet uitdoven, voordat Hij het oordeel tot overwinning heeft gebracht. En op zijn naam zullen de heidenen hopen.

Mattheüs 12:18-21

Hier wordt de heidenen niet het Koninkrijk aangeboden, maar het oordeel! En blijkbaar vergissen heel veel (pinkster)christenen zich hier. Zij denken dat het Koninkrijk met alle wonderen en tekenen aan de heidenen is aangeboden, maar dat staat nergens in het Nieuwe Testament!

Het Koninkrijk blijft voorbehouden aan het volk van Israël. Feitelijk is dit denken een schadelijk voortvloeisel van de vervangingstheologie die leerde dat God klaar zou zijn met het Joodse volk en overgestapt was op de heidenen. De heroprichting van de staat Israël, met de wonderlijke dingen die daar met grote regelmaat gebeuren, bewijzen het tegendeel.

Oordeel

O jee, dat klinkt negatief… Maar laten we eens eerlijk naar het woord kijken. Oordelen doen we allemaal, elke dag. Wat zegt “De Dikke” er over?

oor·deel (het; o; meervoud: oordelen)
1. goed- of afkeurende uitspraak; = mening, opvatting: ik ben van oordeel dat …; een oordeel vellen over iem. of iets oordelen; het laatste oordeel Christus’ vonnis aan het eind van deze wereld
2. vermogen om te oordelen; = verstand: met oordeel te werk gaan

oor·de·len (oordeelde, heeft geoordeeld)
1. vonnissen, rechtspreken
2. door redenering tot een gevolgtrekking komen
3. van mening zijn; = achten

Van Dale

Oordelen kan dus zowel positief als negatief zijn.

Het oordeel wat de heiden betreft is, door Jezus, positief. De heiden ligt onder het oordeel van God door de zondeval. Maar Jezus heeft dat oordeel gedragen op het Kruis van Golgotha. Daarnaast zegt Jezus ook dat de Heilige Geest anders zal gaan werken. Hij zal mensen gaan overtuigen van zonde, oordeel en gerechtigheid.

En als Hij komt, zal Hij de wereld overtuigen van zonde en van gerechtigheid en van oordeel;

Johannes 16:8

Er is dus een grote tegenstelling tussen Mattheüs 10 en 12. Waar Jezus Zijn discipelen in Mt. 10 nog verboden heeft om naar de heidenen te gaan leert Hij in Mt. 12 juist dat het Evangelie naar de heidenen zal gaan!

In Mt. 21:21 staat dat de heidenen op Jezus’ Naam zullen hopen, niet op Zijn Koninkrijk! Als christenen moeten we ook de Naam van Jezus verkondigen en niet zoals in Mt. 11 aan de discipelen wordt gezegd, het Koninkrijk is nabij gekomen.

De Gemeente is niet het Koninkrijk

Zoals ik al eerder schreef hebben we in feite te maken met een overblijfsel van de vervangingstheologie. Christenen denken dat de Gemeente het Koninkrijk is, maar zij is daar slechts onderdeel van. De kerk heeft in feite niets met het Koninkrijk te maken.

Dat zien we bijvoorbeeld in de zeven brieven van Jezus aan zeven Gemeenten in Openbaring 2 en 3. Behalve dat we hier zeven historische brieven lezen, kunnen we daar ook de kerkgeschiedenis in teruglezen.

De Gemeente zal straks als koningen en priesters met Hem heersen en dan gaan ook de tekenen en wonderen weer veranderen.

Verlangen naar wonderen en tekenen

We zien aan de oproepen die charismatische bewegingen plaatsen, de marketing, de pamfletten, de titels, dat er een enorme honger is onder mensen naar tekenen. Deze vraag kreeg Jezus echter ook tijdens Zijn bediening. De Joden vragen twee keer om een teken, in Mattheüs 12 en 16. En wat is het antwoord van Jezus?

Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken ontvangen dan het teken van Jona

Mattheüs 12:39; Mattheüs 16:4

En is dat niet ook wat we in onze tijd zien? Gaan mensen voor Jezus naar de “meetings”, of komen zij om er zelf beter van te worden. Het welvaartsevangelie is ook een redelijk vast onderdeel van de prediking binnen deze kringen. Waarom willen deze mensen allemaal een teken zien in de vorm van een wonder, terwijl wij, net als het Joodse volk, ons teken hebben!

Ons teken is dat Jezus voor ons in het oordeel is gegaan dat ons toekomt! Hij is gestorven, begraven en opgestaan uit de dood. Vergelijk dat eens met de geschiedenis van Jona!

JonaJezus
IngesliktGestorven
3 dagen in de vis3 dagen in het graf
UitgespuugdOpgestaan

Deze beide tekenen vertonen dus grote overeenkomsten.

Daarnaast zegt Jezus

Zalig zij die niet gezien hebben en toch geloven

Johannes 20:29b

Ongelovigen

Ik moet even terug denken aan de tijd dat ik net tot geloof was gekomen. Eén van de mensen waar ik toen heel veel van geleerd heb was een Geestvervulde Baptisenpredikant. Hij bad in tongen, maar alleen zachtjes voor zichzelf. (1 Cor. 14:28) Hij had een duidelijke visie op genezing en bevrijding en geloofde daar ook absoluut in.

Over genezing heeft hij weleens gezegd dat het hem opviel dat er meer genezingen plaatsvinden onder ongelovigen dan onder christenen. Zijn verklaring was dat het wonder van genezing voor de ongelovige het bewijs is dat God bestaat.

En wat lezen we in Handelingen? Sommigen kwamen tot geloof door de wonderen die gebeurden! Het was dus geen teken voor de gelovigen, maar voor de ongelovigen.

Er wordt weleens gezegd dat het grootste wonder dat een mens ten deel kan vallen zijn Redding door Jezus is, op het moment dat de Heilige Geest hem overtuigt van zijn zondig zijn en hij “ja” zegt tegen Jezus.

Dat betekent dus dat wij als christenen – hoewel het voor ons te gewoon is geworden – het grootste wonder in ons dragen. Wat zouden wij dan nog voor teken nodig hebben? Goudstof? Edelstenen? Gloriewolken in de zaal? Zelfs van profeteren wordt gezegd dat het feitelijk een teken voor de ongelovige is.

Maar als allen profeteren en er komt een ongelovige of toehoorder binnen, dan wordt hij door allen weerlegd, wordt hij door allen doorgrond, het verborgene van zijn hart komt aan het licht en hij zal zich ter aarde werpen, God aanbidden en belijden, dat God inderdaad in uw midden is.

1 Corinthiërs 14:24, 25

Is niet het grootste wonder dat wij Hem mogen kennen? De Schepper van hemel en aarde? Dat wij door de doop met de Heilige Geest, Zijn Geest in ons hebben wonen en dagelijkse omgang met Hem kunnen en mogen hebben?

Heidenen voor Israël

Er staat een bijzondere tekst in Jesaja 8:18

Zie, ik en de kinderen die mij de HERE gegeven heeft, zijn tot tekenen en tot zinnebeelden onder Israël vanwege de HERE der heerscharen, die op de berg Sion woont.

Jesaja 8:18

Deze tekst moet toch wel over de Here Jezus gaan? Jesaja profeteert hier over het feit dat wij geroepen zijn om de Joden jaloers te maken. En o, wat hebben we daar in gefaald als christenen. Weer door die verwerpelijke vervangingstheologie!

En dat terwijl het een Bijbelse opdracht is:

Ik vraag dan: zij zijn toch niet zo gestruikeld, dat zij wel vallen moesten? Volstrekt niet! Door hun val is het heil tot de heidenen gekomen, om hen tot naijver op te wekken.

Romeinen 11:11

Conclusie

Het lijkt me duidelijk, en er zijn nog veel meer Bijbelteksten te vinden, maar dan wordt het artikel onleesbaar lang, dat de hang naar wonderen en tekenen die we tegenwoordig in de charismatische- en profetische pinksterkringen zien, niet Bijbels is.

Zeg ik daarmee dat we als christenen geen genezing mogen verwachten? Nee, dat zeg ik niet! Er zijn meer dan voldoende getuigenissen bekend van christenen die genezen zijn. Daarnaast tonen diverse onderzoeken, waarvan in dit artikel één onderzoek vermeld wordt, wetenschappelijk aan dat er wel degelijk wonderbaarlijke genezingen plaatsvinden.

Bronnen:

Nog geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.