De zeven Gemeenten uit Openbaring 2 en 3 inleiding
Spread the love

Openbaring 2 en 3 zijn zeven brieven aan zeven Gemeenten. In de inleiding willen we verschillen en overeenkomsten tussen de Gemeenten bekijken voor we de zeven Gemeenten behandelen

Eigenlijk moeten we even een stapje terug doen naar Op. 1:20 waar Jezus de betekenis uitlegt van de zeven sterren en zeven kandelaren die Johannes zag in vers 12 en 16.

Het geheimenis der zeven sterren, die gij gezien hebt in mijn rechterhand, en de zeven gouden kandelaren: de zeven sterren zijn de engelen der zeven gemeenten, en de kandelaren zijn de zeven gemeenten.

Openbaring 1:20

Waarom staan deze brieven in de Bijbel?

Elk van God ingegeven Schriftwoord is ook nuttig om te onderrichten, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de gerechtigheid,

2 Timotheüs 3:16

Elk woord wat in de Bijbel staat, staat er dus met een reden. Het is dus altijd goed om je biddend af te vragen waarom iets in de Bijbel staat, want er moet een reden voor zijn. Die vraag geldt dus ook voor de brieven aan de zeven Gemeenten.

Sommige mensen zeggen tegenwoordig dat je moet kijken wanneer en aan wie de teksten geschreven of gesproken werden. Daarmee zou je dus al snel kunnen concluderen dat deze brieven voor ons niet van toepassing zijn, maar… Als ze alleen voor de zeven Gemeenten van toen en daar golden, waarom staan ze dan wel in de Bijbel?

De reden is minstens drieledig. Op de eerste plaats waren deze zeven Gemeenten, Efeze, Smyrna, Pergamum, Tyatira, Sardes, Filadelfia en naar Laodicea, echt bestaande Gemeenten die ook nog eens redelijk dicht bij elkaar lagen in het hedendaagse Turkije (Klein Azië). De brieven waren dus zeker voor de Gemeenten van die tijd, die vanwege hun ligging contact met elkaar hadden.

Daarnaast is er echter een profetische boodschap in deze zeven brieven te vinden. Het is mogelijk dat wij die nu pas herkennen. Enerzijds omdat God dingen pas openbaart in de tijd waarvoor zij belangrijk zijn (zo werd bijvoorbeeld pas in 1972 dat de derde Tempel op de huidige Tempelberg naast de moskeeën gebouwd kan worden!) en anderzijds omdat wij nu terug kunnen kijken op de gebeurtenissen in de kerkgeschiedenis en dan patronen ontdekken die met deze brieven overeen komen. De volgorde van de gedicteerde brieven is dan ook niet willekeurig!

Ten derde is er een persoonlijke boodschap in de zeven brieven voor ons persoonlijk. We bevinden ons allemaal in een bepaalde fase in ons geestelijke leven. Wat in het groot geldt voor de kerk, iets kleiner geldt voor de zeven Gemeenten (en onze Gemeenten!), geldt op micro niveau voor ons persoonlijk. Wat er voor u persoonlijk in de brieven te vinden is kan ik hier vandaan natuurlijk niet zien, dus daar mag u zelf over nadenken en bidden.

De ligging van de Gemeenten

Zeven Gemeenten geografisch

Op bovenstaande foto is goed te zien hoe dicht de zeven Gemeenten bij elkaar lagen. Wat ook opvalt is dat ten oosten van Laodicea de plaats Colosse ligt. Johannes kreeg geen opdracht om daar een brief naar te schrijven. Dat was de opdracht voor Paulus.

Efeze (Acarlar)

Deze plaats ligt ca. 3 kilometer ten zuiden van Selçuk. Veel namen in die omgevingen herinneren nog aan de oude naam Efeze, zoals “Efes Hidden Garden Resort Otel”, “Skydive Efes”, e.d.

Smyrna (İzmir)

İzmir (tot 1922: Smyrna) is een stad in het westen van Turkije. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie İzmir.

Pergamum (Bergama)

Bergama is de hoofdstad van het gelijknamige district in de Turkse provincie İzmir.  In de oudheid lag hier de stad Pergamon, de hoofdstad van de Attaliden, dat een belangrijk centrum was van de hellenistische cultuur.

Thyatira (Akhisar)

Akhisar is een West-Turkse stad in de provincie Manisa, gelegen in het gelijknamige district Akhisar. In de oudheid werd de stad Thyatira genoemd.

Sardes (Sardis)

Sardis, ook Sardes was de hoofdstad van het oude koninkrijk Lydië, de zetel van een raadsgebouw onder het Romeinse Rijk, de metropool van de provincie Lydia in de laat-antieke en Byzantijnse periode, en ligt in het midden van de dal van de rivier de Hermos, 20 km ten zuiden van de rivier, aan de voet de Tmolusberg, waar een citadel op stond.

Philadelphia (Alaşehir)

Philadelphia was een Oud-Griekse polis in het oosten van Lydië aan de voet van de Tmolus. Het was vroeger een belangrijke stad, maar werd bij herhaling door aardbevingen geteisterd.

Laodicea (Laodikeia)

Laodicea aan de Lycus (Grieks: Λαοδίκεια πρὸς τῷ Λν́κῶ; Latijn: Laodicea ad Lycum; Osmaans: Lâdik), was een oude Griekse stad in Frygië, nabij het huidige Eskihisar in de Turkse provincie Denizli.

Afstanden

Ter illustratie van de afstanden. De afstand van Pergamum naar Laodicea over de weg is 280 km. Van Efeze naar Laodicea is 195 km. Afstanden die destijds ook prima bereisbaar waren en bovendien lagen alle plaatsen van deze zeven Gemeenten een postroute door Klein-Azië.

7 fast facts

J.D. Farag noemde deze 7 snelle feiten over deze zeven feitelijke Gemeenten:

  1. De zeven Gemeenten waren echt bestaande Gemeenten en lagen aan een belangrijke Romeinse postroute in Klein Azië, het huidige Turkije.
    Zij ontvingen niet alleen de brieven, maar de hele boekrol van Openbaring
  2. De zeven kerken waren ontvangers van de letterlijke brieven, geschreven door Johannes, geïnspireerd door de Heilige Geest, gedicteerd door Jezus en voorgelezen door de voorganger (de engel)
  3. De zeven kerken lagen dicht bij elkaar, ca. 160 km van elkaar vandaan, en kenden elkaar
  4. De zeven kerken waren allemaal uniek op een manier die de brieven specifiek maakte voor die kerk in die tijd, maar ook voor de kerk van vandaag
  5. De zeven kerken werden geprezen, bevolen, terechtgewezen en/of belooft dat zij beloond zouden worden als ze acht sloegen op Gods Woord
  6. De zeven kerken waren een volledige representatie van wat wij nu kennen als de “kerktijd” in die tijd en in de laatste dagen
  7. De zeven kerken waren allemaal totaal verschillend vanuit hun historische situatie, hun geopenbaarde profetie en alles daar tussen in. Elke kerk had zijn eigen “persoonlijkheid”.

Die persoonlijkheid uit zich in 7 persoonlijke karaktertrekken

  1. Historische situatie
    Elke brief is tot in detail toegespitst op de geschiedenis van de kerk waar zij aan gericht is
  2. Betekenis van de naam
    Elke letter aan elke specifieke kerk is gerelateerd aan de naam die haar karakter weerspiegelt
  3. Positieve bevestiging
    Elke kerk krijgt een specifiek compliment, behalve de kerk van Laodicea)
  4. Corrigerende vermaning
    Elke kerk krijgt een specifieke berisping, behalve Smyrna en Philadelphia
  5. Eeuwige motivatie
    Elke brief heeft een specifieke inspiratie en eeuwige motivatie om acht te slaan op het Woord van God
  6. Profetische openbaring
    Elke brief spreekt over een periode van de kerkgeschiedenis naast de openbaring van de laatste dagen in Bijbelse profetie
  7. Persoonlijke toepassing
    Elke letter heeft een persoonlijke les, niet alleen voor die kerk, maar ook voor de christenen in die kerk… en nu

Toepassing van de brieven

In alle zeven brieven zit een persoonlijke toepassing. Het is wijsheid om te onderscheiden welke toepassing voor u van toepassing is en die ook toe te passen.

Kennis is het hebben van informatie. Wijsheid is het op de juiste manier toepassen van die informatie.

Zoals ik eerder al schreef is het niet aan mij om te bepalen welke persoonlijke toepassing voor u van toepassing is, waarschijnlijk ken ik u niet eens persoonlijk.

Wel kan ik het – met dank aan J.D. Farag – wat duidelijker maken

Historische
situatie
Betekenis
naam
Positieve
bevestiging
Corrigerende
vermaning
Eeuwige
motivatie
Profetische
openbaring
Persoonlijke
toepassing
Efeze
Eerste kerk
Laat gaan/Verlaat geliefde/Eerste liefdeVolhardend
Onderscheiding
Verliet (niet verloor) eerste liefdeEten van de boom des levensCa. 70 – 170 na ChristusHerinner, heb berouw, herhaal
Smyrna
Vervolging
Mirre is geurig als het vermalen isRijk in armoede
en lijden
geenOntvang de kroon des levensCa. 170 – 312 na ChristusBeter, niet bitter na verdrukking
Pergamum
satan’s troon
Perverse, overspelig huwelijkBleef geloven verloochende Jezus nietSeksueel/geestelijk overspel, afgodendienstVerborgen manna, nieuwe naamCa. 312 – 606 na ChristusZuiverheid, geen overspel met de wereld
Thyatira
Doctrine van Izebel
Doorlopende offeringLiefde, geloof, dienstbaar, volhardingToelaten van misleidende, verleidende leringenAutoriteit over de landenCa. 606 – nuGekocht tegen een prijs als levend offer
Sardes
Op lauweren rusten
Onoverwinnelijk restantHarde werkers Goede naamWakker worden en opletten voor het te laat isGekleed in witte klederen, naam in het BoekCa. 1520 – nuKijk uit naar de “dief in de nacht”
Filadelfia
Gebouwd door 2 broers
BroederliefdeKleine kracht, maar Woord bewaard en Naam niet verloochendGeenGered van de Grote Verdruk-
king
Ca. 1750 – nuBekend als discipelen door onderlinge liefde
Laodicea
Lauw water
Leken heersten in de kerkGeenRijk, maar arm
Ziende blind
Gekleed maar naakt
Met Jezus op de troon zittenCa. 1900 – nuWees heet of koud voor en tegen Jezus
Vertaald schema van J.D. Farag

Opmerkingen

Efeze

Openbaring 2:4 Maar Ik heb tegen u, dat gij uw eerste liefde verzaakt hebt.

De Gemeente van Efeze heeft haar eerste liefde verwaarloosd, maar ze is die niet kwijtgeraakt!

Smyrna

Mirre is bitter totdat het vermalen wordt. Dan wordt het geurig. De vervolging van Smyrna was bitter, maar de vrucht geurig!

De persoonlijke toepassing geeft een keuze. Na verdrukking kun je als mens verbitterd raken of er sterker uitkomen!

Thiatyra

Was/is een Gemeente waar vrouwen leiding hadden door de invloed van de valse leringen van Izebel. Deze Gemeente is tot op heden actief. Sommigen denken dat Thiatyra de RK-kerk representeert.

Sardes

Waar sommigen denken dat Thiatyra de RK-representeert, zou Sardes dan de protestantse kerk representeren. De dode kerk die voortbestaat op haar tradities. Ooit een kerk vol van leven, in vuur voor de Heer, maar nu vervallen en verlaten.

Dit is echter bij Sardes niet het geval. Het was een levendige, groeiende kerk.

Het Boek = Het Boek des Levens

Filadelfia

Deze Gemeente werd geplant door twee broers.

Laodicea

Deze kerk representeert de staat van kerk van dit moment. Hierdoor zien we ver we zijn op God’s profetische tijdlijn!
De lauwe kerk.
Lao = leken Dicia = beslissen. Jezus leidde deze kerk niet meer, maar de leken. Het is een vleselijke kerk.



Directe links naar alle artikelen over de zeven Gemeenten:

Inleiding

  1. Efeze
  2. Smyrna
  3. Pergamum
  4. Thyatira
  5. Sardes
  6. Filadelfia
  7. Laodicea

Nog geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.