Rosh Pina intro
Spread the love

Rosh Pina, een plaatsje in Israël met een rijke historie…

Veel mensen denken dat er pas na 1945 Joden in Israël zijn gaan wonen. Dit plaatsje, gelegen in een adembenemend landschap, laat wat anders zien.

Rosh Pina Hula valley

Met een oase van rust in Galilea charmeert de oude plaats Rosh Pina bezoekers met haar tijdloze charme en rijke historie.

Het ontdekken van de schilderachtige met kinderkopjes bestraatte straten en huizen biedt een glimp in de recente geschiedenis van Israël.

Zionisme

Aan het einde van de 19e eeuw raakte Baron Rothschild, een lid van de prominente bankiersfamilie, betrokken bij het steunen van het vestigen van Joodse plaatsen en landbouwprojecten, in wat later de moderne staat Israël zou worden. Zijn doorlopende toewijding aan de zionistische zaak, gekoppeld aan gulle investeringen, de aankoop van grote stukken land, en het vestigen van vele nederzettingen door het hele land, legde de basis voor de latere immigratie en hervestiging in het Heilige Land. Rosh Pina was een van de nederzettingen die hij hielp opbouwen tijdens deze periode.

Synagoge

Rosh Pina synagoge

Rosh Pina, wat “hoeksteen” betekent in het Hebreeuws, is één van eerste Joodse nederzettingen in het moderne Israël. Het werd in 1882 gesticht door 30 Roemeense families. Als voorbereiding voor hun vestiging in het Heilige Land leerden de jonge pioniers hoe zij boten moesten bouwen omdat zij dachten dat ze die nodig hadden om de rivier die Rosh Pina in tweeën deelt over te steken. Toen zij aankwamen ontdekten ze dat het slechts een stroompje was. Zij gebruikten hun talenten echter om het dak van de synagoge, die nog steeds gebruikt wordt, vorm te geven.

Tegenwoordig is Rosh Pina een bruisende culturele hub, die artiesten, schrijvers en reizigers aantrekt. De levendige kunstscene is te herkennen aan de vele kunstzaken en studio’s die zich langs de bochtige wegen hebben gevestigd en het talent van lokale kunstenaars en ambachtslieden laten zien.

Bron: Lev Haolam

#

Nog geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.