Het bekende begin van de Bijbel en voor velen, op basis van niet-kloppende argumenten, reden om de Bijbel af te wijzen.
De wereld kan nooit in zes dagen geschapen zijn!
De tekst is op twee manieren uit te leggen:
- “In den beginne schiep God de hemel en de aarde. De aarde nu was woest en ledig” Dat betekent dat God een woeste en lege aard geschapen heeft, en dat Hij die daarna met de rest van de schepping in is gaan vullen.
- “In den beginne schiep God de hemel en de aarde. De aarde nu werd woest en ledig” Dat betekent dat er al een aarde is geweest voordat de schepping zoals wij die nu kennen tot stand is gekomen.
De
vet getypte woorden zijn vertalingen van het woord “hayah”, en dat kan zowel “zijn” als “worden” betekenen.
Kies je voor optie 1, dan moet je uitgaan van een jonge aarde. Veel evolutionisten spreken dat tegen, maar er zijn steeds meer wetenschappelijke ontdekkingen die wel wijzen op een jonge aarde.
Optie 2 houdt de mogelijkheid van een oudere aarde open. Zelf ben ik daar, mede gezien de recente wetenschappelijke ontdekkingen nog niet van overtuigd, maar voor sommigen zal dit een keuze zijn die te verdedigen is.
Over het algemeen is er verder niet zoveel aan te merken over
Genesis 1, behalve dat sommigen menen dat Genesis
1 &
2 met elkaar in tegenspraak zouden zijn, maar daarover later meer.
Schema
Gaan we even uit van de traditionele Schepping in zes dagen, dan maak ik het volgende overzicht:
- – De hemel en de aarde (Gen. 1:1) – Licht (vs. 3) – Scheiding tussen licht en duisternis (vs. 3) Let op dat het licht expliciet “goed” genoemd wordt, de duisternis niet!
- – Uitspansel, hemel (vs. 8) En nee, ik ga hier nu niet de pro’s en contra’s van de platte-aarde theorie mee behandelen. Opmerkelijk is dat hier weer sprake is van de schepping van een “hemel”. Later zullen we zien dat er meerdere hemels zijn, dus dit is niet in tegenspraak met vers 1
- – Schepping van het land door het samenvloeien van de wateren (vs. 9) – En het was “goed”. – Schepping van “jong groen, zaadgevend gewas, vruchtbomen” (vs. 11) – En het was goed
- – Schepping van zon, maan en sterren (vs. 15, 16) – En het was goed (vs. 18)
- – Schepping van zee- en luchtdieren (vs. 20) – En het was goed (vs. 23)
- – Schepping van “levende wezens, vee, kruipend gedierte” (vs. 24) – En het was goed (vs. 25) – Schepping van mensen (vs. 27) – En het was “zeer goed” (vs. 31)
- – Rustdag (Gen. 2:2)
Het was zeer goed
Natuurlijk is er een reden dat ik steeds “het was goed” er bij vermeld. Die reden is dat God pas in vs. 31,
na de schepping van de mens tot de conclusie komt “Het was zeer goed”.
En ik geloof ook absoluut dat de mens oorspronkelijk zeer goed geschapen is. Later lezen we over de zondeval, maar die val heeft veel verdergaande consequenties dan de meesten van ons beseffen!
Voor nu stop ik even in de wetenschap dat God na de schepping van de mens concludeerde “Het was zeer goed!” God wil dat het “zeer goed” is, en wil dat wij met Hem in harmonie leven. Dat we een Relatie met Hem aangaan, met als ons worstelen, strijden, onze vragen, angsten, hoop en vreugde.
Overdenkingsvragen
- Wat voor soort hoofdstuk is dit? Bijvoorbeeld: poëtisch, historisch, getuigend, lerend, enz.
- Wat zegt dit hoofdstuk mij voor vandaag? Of is het specifiek voor een andere doelgroep geschreven?
- Wat leert dit hoofdstuk over Jezus?
- Wat zou ik naar aanleiding van dit hoofdstuk in mijn leven moeten veranderen?
Nog geen reacties