slavernij
Spread the love

Omdat ik de afgelopen tijd twee artikelen over slavernij heb geschreven, kwam ik natuurlijk meer tegen dan ik daar in kon verwerken. Eén van die artikelen had de kop “Bijbelse slavenprijzen – volgen ze de wereldeconomie?” Een interessante kop. Kunnen we de slavenprijs zien als buitenbijbels bewijs voor de historische accuratesse van de Bijbel?

Toen Jozef verkocht werd ontvingen zijn broers twintig sjekel zilver van de kooplieden. Uit historische gegevens is te herleiden of dat overeenkomt met de gangbare slavenprijs in omringende landen?

In de tijd van Jozef was de sjekel geen munteenheid, maar een gewichtsmaat. 20 sjekel was ongeveer 260 gram zilver. De kooplieden aan wie Jozef verkocht werd door zijn broers, wilden natuurlijk niet teveel betalen, maar ook de broers zelf waren goed op de hoogte van de slavenprijzen en wilden natuurlijk niets te weinig ontvangen. Na wat heen en weer onderhandelen werden ze het eens.

Deze prijs is vergelijkbaar met de prijzen in de omringende landen. Er zijn ook meer Bijbelteksten die laten zien dat mensen rekening hielden met de gangbare slavenprijzen van hun tijd.

Inflatie

De Bijbel is niet het enige boek dat deze prijzen vermeld. Ook in oude Babylonische geschriften kun je die vinden. Daaruit blijkt dat tussen 1900 – 1700 v. Christus, de gemiddelde prijs van een volwassen slaaf 22 sjekel is. Dit zie je onder meer in de wetten van Hammurabi en de transacties van Mari.

PeriodeRijkPrijs
2200 v Chr.Akkadisch10 – 15
1500 – 1300 v Chr.30
1300 – 1200 v Chr.40
1000 – 600 v Chr.neo-Assyrisch50
550 – 330 v Chr.Perzisch90 – 120

Bijbel

Op basis van bovenstaande gegevens kun je ruwe datering van de Bijbelse geschiedenis geven.

Voor Jozef werd 20 sjekel betaald (Gen. 37:28), dat zou hem volgens buitenbijbelse bronnen rond 1800 v. Chr. plaatsen.
Mozes schreef dat een slaaf 30 sjekel kost (Ex. 21:23). Dat plaatst hem tussen 1500 – 1300 v. Chr.
Ten tijde van koning Menahem, één van Israëls laatste koningen, is de prijs gestegen tot 50 sjekel (2 Kon. 15:20). Het is bekend dat deze koning rond 750 v. Chr. leefde, dus dat past precies in bovenstaand schema.

Kinderen van de tijd

De Bijbelse personen waren dus kinderen van hun tijd. Ze wisten heel goed wat de gemiddelde marktprijs van een slaaf was. Dus ook als het om geschiedenis gaat blijkt de Bijbel betrouwbaar.

Bron: Weet Magazine 45 (juni 2017)

Nog geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.