Virgin River
Spread the love

Na het tweede Netflix seizoen van de “cleane” serie Virgin River is het tijd voor een recensie.

De serie is gebaseerd op de gelijknamige boekenserie van de schrijfster Robyn Carr. Het is een “romantische serie”, die draait om hoofdrolspeelster Melinda (Mel) Monroe.

Na het overlijden van haar man wil ze weg uit de drukke, grote stad, waar het leven gecompliceerd is. Ze reageert op een advertentie waarin een huisartsassistente wordt gezocht in het kleine, afgelegen dorpje Virgin Rivers.

Daar werkt ze aan haar rouwproces en om geaccepteerd te worden door haar nieuwe werkgever. De starre arts heeft moeite om haar te vertrouwen, maar accepteert haar uiteindelijk wel. Het is niet de bedoeling van deze recensie om als “spoiler alert” te fungeren, dus ik ga niet verder op het verhaal in.

We lopen mee in de strijd van Melinda om haar verleden te verwerken en haar rouwproces af te ronden. Dat gaat met vallen en opstaan, maar wordt eigenlijk maar heel oppervlakkig belicht. Dergelijke emoties gaan in werkelijk vele malen dieper, zijn vele malen heftiger en leveren bij de meeste mensen ook veel meer strijd op dan in deze serie naar voren komt.

Dat is “gemiste kans voor Virgin River” nummer 1.

Relatie

Een romantische serie zou geen romantische serie zijn als er geen relatie in voorkwam. Melinda krijgt in het tweede seizoen een kortstondige relatie met Jack. Maar… Jack blijkt al vader te worden en dat levert bij Melinda strijd op.

Al vrij snel verbreekt zij de relatie en vindt dat Jack voor zijn kinderen moet zorgen. Maar Jack is niet van plan om terug te gaan naar de moeder van zijn kinderen. Hij accepteert wel dat Melinda hem op zijn verantwoordelijk wijst en probeert zijn verantwoordelijk op te pakken door een huis voor zijn kinderen te kopen.

Zijn ex overweegt echter serieus om te vertrekken naar Portland, maar krijgt hoop als hij vertelt van het huis. Hij maakt echter gelijk duidelijk dat ze niet meer samen zullen komen.

Hij gaat naar Melinda en ze belanden voor de tweede keer tussen de lakens. Hier zien we het typerende wereldse beeld van “liefde”. Het gaat feitelijk alleen om lust.

Gemiste kans voor Virgin River 2

In eerste instantie had ik de stille hoop, voordat ze voor de tweede keer tussen de lakens verdwenen, dat we nu eens een serie zouden hebben met een man met een beetje ruggengraat. En ook voor de vrouw overigens, maar helaas denkt ook Melinda uiteindelijk alleen aan zichzelf en laat twee kinderen zonder vader geboren worden. Als verpleegster en verloskundige zou ze beter moeten weten.

Het is dus helaas weer gewoon hetzelfde oude liedje als we in de postmoderne tijd steeds te zien krijgen. Eigen “eros” is belangrijker dan “agape”. Een echte vent had voor zijn kinderen gekozen.

Maar, ik moet toegeven dat er nog een mogelijke verhaaltwist zou kunnen komen waardoor hij alsnog die keuze maakt. Heb ik er hoop op? Eigenlijk niet.

Heel even zei Melinda dat ze moeite had om zich weer te binden omdat het risico om nieuw verdriet te groot was. Een bekend probleem, maar zij stapt er wel wat erg makkelijk over heen.

Dat maakt de serie goedkoop en oppervlakkig. Eigenlijk de derde gemiste kans.

Als je wilt kijken naar een serie over rouwverwerking, dan is After Life een betere optie. Mijns inziens brengt deze serie de rauwe werkelijkheid van het verlies vele malen beter in beeld. De emoties zijn rauwer en eerlijker dan het oppervlakkige Virgin River.

Wat dan?

Het was goed geweest om weer eens een serie te maken met diepgang. Het is allemaal al zo oppervlakkig tegenwoordig. Mensen lijken wel doodsbang voor emoties, voor echte emoties. Ze ontbreken in de meeste series, behalve de lust.

Persoonlijk had ik liever een keuze gezien voor verantwoordelijkheid en liefde. Jack die gekozen had voor de moeder van zijn kinderen, en voor zijn kinderen. Eindelijk weer eens een man die niet alleen maar achter zijn p*k aanloopt, maar een echte man die de consequenties van zijn daden accepteert en oppakt.

En een vrouw die zich niet laat leiden door haar labiele gevoelens en verliefd wordt op de eerste de beste man die voorbij komt. Die hem ook op zijn verantwoordelijkheid als vader wijst.

Kan een rouwproces in een jaar tijd af zijn gerond? Volgens experts moet je dan wel een eind op weg zijn, maar dat is nog wat anders dan weer klaar zijn voor een serieuzze nieuwe relatie. De mensen die ik ken die hun man of vrouw verloren hebben, en zeker die de sterke emoties beschrijven die in deze serie wel genoemd worden, waren na een jaar nog niet klaar voor een nieuwe relatie. Ook daarin is de serie te oppervlakkig.

#

Nog geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.