Spread the love

Volgens velen het begin van alle ellende. De Toronto Blessing barstte begin jaren ’90 los in de Toronto Airport Christian Fellowship (TACF), een naam die aan deze kerk gegeven werd nadat zij uit de Vineyard beweging waren gezet vanwege aanhoudende ongehoorzaamheid. Zij lieten allerlei vreemde manifestaties toe, en daar was volgens de leiders van de Vineyard beweging geen Bijbelse onderbouwing voor te geven.

Randy Clark, door Todd Bentley later een “firestarter” genoemd, introduceerde de ‘blessing’ van Rodney Howard-Browe in de Toronto Airport Vineyard Church waar John Arnott, iemand die nog steeds een grote rol speelt in de charismatische- c.q. profetische beweging, voorganger was.

De Toronto Blessing werd in Nederland geïntroduceerd door Jeugd met een Opdracht leiders Bart Doornweerd en Warren Lancaster door in 1994 John Arnott naar Nederland te halen. Na afloop van de samenkomst in Zwolle boden zij in een open brief hun excuses aan; ze hadden geen verdeeldheid willen veroorzaken. Het kwaad was echter geschiedt en een periode van kerkscheuringen en verdeeldheid volgde.

De manifestaties die bij de Toronto Blessing werden geïntroduceerd in het Christendom, zien we vandaag de dag in dezelfde of zelfs extemere vorm terug in de charismatische- en profetische beweging.

Opmerkelijk is dat ook een nieuwe hype in het christendom uit de TACF is ontsproten: soaken. En net zoals bij de Toronto Blessing, zijn de wortels terug te voeren tot oosterse religies en ontbreekt elke Bijbelse onderbouwing.

De gevolgen van de Toronto Blessing waren desastreus. Vele kerken zijn gescheurd, veel christenen teleurgesteld afgehaakt. Een observatie van Paul Growdy, voormalig pastor van Vineyard in de buurt van Toronto:

Na drie jaar diep betrokken te zijn geweest bij de Toronto blessing, is onze “Vineyard Assembly in Scarborough” (Oost Toronto) zo goed als vernietigd. We hebben elkaar verslonden, met roddel, achterbaksheid, scheiding, sektes, kritiek, etc. Na drie jaar ‘soaken’, bidden voor mensen, schudden, rollebollen, lachen, brullen, bedienen bij TACF in hun gebedsteam, aanbidding leiden bij TACF, preken bij TACF, zo ongeveer leven bij TACF, waren we de meest vleselijke, onvolwassen en misleidde christenen die ik ken. Ik herinner me dat ik in 1997 tegen mijn vriend en voorganger van de “Scarborough Vineyard Church” zei dat we sinds dat de Toronto Blessing is gekomen zo ongeveer in kleine stukjes uit elkaar zijn gevallen. Hij was het met me eens!

De auteur van het boek reageert:

Het klinkt alsof Paul Growdy de lange termijn vruchten van Toronto als niet anders dan “slecht” beschouwd. En ik moet het daar mee eens zijn. In feite geloof dat deze geest de afgelopen 16 jaar een spoor van vernietiging door het Lichaam van Christus heeft getrokken die elk verstand te boven gaat

Alle ‘nieuwe’ charismatische uitingen vinden uiteindelijk hun oorsprong terug in Toronto, wat uiteindelijk teruggrijpt op de Kundalini geest.

Een andere site (Rejoice Now) zegt:

De Toronto beweging is ook vandaag nog steeds actief. Mensen die vanuit het satanisme of uit oosterse godsdiensten tot bekering zijn gekomen reageren ontsteld als ze zien wat er vanuit deze beweging wordt geleerd.

Voor hen is het duidelijk dat er een demonische kracht aan het werk is de zogenaamde Kundalini. Dat staat voor slangenenergie die zich door je lichaam heen manifesteert. Dit is ook wat we vanuit deze beweging zien. Mensen kronkelen draaien en rollen over de grond. Ze zijn totaal de controle over zichzelf kwijt.

Maar welke Geest heeft God ons gegeven?

God heeft ons niet een geest van lafhartigheid gegeven, maar een geest van kracht, liefde en bezonnenheid. 2 Tim.1:7

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.