Spread the love

We leven in een opmerkelijke tijd. Technische vooruitgang heeft de wereld klein gemaakt. Eerst door steeds snellere transportmiddelen, later door live-videoverbindingen die alle uithoeken van de wereld in onze huiskamers brengen.

Decennialang heeft de samenleving alle vormen van religie en ‘meer tussen hemel en aarde’ afgewezen, maar nu is men toch tot de conclusie gekomen dat het materialisme wel erg leeg, koud en kil is. Steeds meer mensen zijn actief op zoek naar wat er dan meer is tussen hemel en aarde en zijn vaak op zoek naar ervaringen.

Daar schuilt een gevaar in. Velen zijn bezig met oosterse religies en denken dat ying en yan realiteit is. Dat doortrekkend zou je verwachten dat er ook een onderscheidt zou zijn tussen het goede en slechte in de geestelijke wereld, maar opmerkelijk genoeg is daar nu juist een verbijsterend gebrek aan geestelijk inzicht.

Dat, gecombineerd met het jagen naar ervaringen, opent de deur voor allerlei misleiding. “Het voelt goed, dus het is goed”, is een verkeerde maatstaf. Iedereen weet dat eigenlijk ook wel, maar het zo’n lekkere makkelijke graadmeter voor de oppervlakkige, drukke mens. Een heel simpel voorbeeld: Iedereen weet dat dronken zijn best lekker voelt, maar ook dat het niet gezond is als het te vaak gebeurd. Het voelt dus wel goed, maar het is het zeker niet.

Veel Christenen, en niet-Christenen, denken dat we in de laatste dagen leven. Voor Christenen is dat toetsbaar aan Gods Woord, maar het is opmerkelijk dat ook steeds meer niet-Christenen de signalen wel weten te onderscheiden. Ook allerlei andere religies spreken over de laatste dagen. Denk aan de 2012-hype vanuit de Maya-cultuur, maar ook de islam spreekt er over dat de ‘mahdi’ (de islamitische messias) binnenkort zal komen.

Ondertussen houden velen hun hoop gericht op de wetenschap, een vorm van religie die decennia lang beweerde de wijsheid pas echt in pacht te hebben, maar keer op keer schromelijk door de mand viel. Toch is dat voor velen nog steeds de laatste strohalm. Een strohalm zal je echter niet redden tijdens een storm, dan heb je toch echt wat meer nodig.

Door deze hang en de zoektocht naar het meer zijn tussen hemel en aarde, gecombineerd met de ervaringscultuur van de laatste jaren, en het groeiend besef dat de wetenschap toch bepaald niet alle antwoorden heeft, staat de weg naar de geestelijke realiteit open. Door het gebrek aan kennis in onze samenleving, en de drift naar kennis, papiertjes (diploma’s) en alles ‘goed geregeld’ te hebben, zou je verwachten dat mensen serieus op zoek gaan naar goede leiders op het gebied van het bovennatuurlijke. Helaas blijkt men over het zieleleven soms wel heel makkelijk te denken.

Een van de meest bovennatuurlijke boeken uit de geschiedenis is de Bijbel. We lezen daarin getuigenverslagen over bezoeken van engelen, visioenen, dromen, gezichten van een geopende Hemel, wonderlijke gebeurtenissen, genezingen, bevrijdingen, etc, etc.

Eén van de meest wonderlijke ervaringen die een mens mee kan maken is toch wel het ontvangen van een lichamelijke genezing. In ieder geval voor de omgeving. Het ontvangen van geestelijke genezing kan voor de ontvanger nog veel wonderbaarlijker en ingrijpender zijn, maar dat is voor de omgeving vaak minder tastbaar.

We zien dan ook een groeiende hang naar alternatieve geneeswijzen. Jarenlang hebben we Jomanda gezien die haar duizenden versloeg, en ook binnen de christelijke wereld zijn er bekende namen die claimen velen te genezen. Bij een aantal van hen zijn de genezingen inderdaad controleerbaar, maar bij een aantal helaas ook niet, en blijken de claims op geen enkele wijze verifieerbaar. Daar worden allerlei excuses voor aangedragen, maar simpele feit blijft dat een genezing een genezing is, en dus door een arts controleerbaar. God laat Zich ook controleren. Jezus deed zijn genezingen en bevrijdingen publiekelijk, en er is geen enkel geval bekend wat later betwist werd. Deze openheid zou dus standaard moeten zijn.

Waar ik echter na toe wil is de misleiding. We leven volgens velen in de eindtijd, en dat geloof ik ook. De tekenen en signalen zijn nog nooit zo duidelijk geweest, en aan alle voorwaarden is voor het eerst in de geschiedenis voldaan. Een cruciaal punt wat veel mensen helaas over het hoofd zien. Eén van gebeurtenissen die staat de gebeuren is de opkomst van de antichrist en de misleiding van velen. Jezus spreekt hier, onder anderen, over in Mt. 24 en Hij waarschuwt de Christenen om zich niet te laten verleiden door valse geruchten over de komende Messias (denk aan de geruchten over mahdi) of door valse profetieën.

Jezus waarschuwt voor de opkomst van valse christussen en valse profeten, die grote tekenen en wonderen zullen doen. Meervoud dus. Dat geeft ons de taak, de verantwoording, om van elk van degenen die claims van genezingen, wonderen en tekenen doen, uit te zoeken of zij echt of vals zijn. En die taak, die verantwoording, wordt door de meesten niet meer opgepakt. “Het voelt goed, dus het is goed” is het nieuwe, misleidende levensmotto van de mainstream geworden.

#

Nog geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.